1710-1719

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jaren 1710-1719 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 18e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Oorlogen[bewerken]

Grote Noordse Oorlog[bewerken]

Spaanse Successieoorlog[bewerken]

Heilig Roomse Rijk[bewerken]

Britse Rijk[bewerken]

  • 1710 : De Tories komen aan de macht, met Robert Harley, de graaf van Oxford, en Henry St John, burggraaf Bolingbroke. Zij ijveren voor vrede in de Spaanse successieoorlog.
  • 1714 : Koningin Anna van Engeland sterft zonder directe erfgenaam. De keurvorst van Hannover George is de kleinzoon van Elizabeth Stuart en wordt gekozen tot de nieuwe koning van Engeland, Schotland en Ierland.
  • 1715-1716 : De halfbroer van Anna, James III is het hier niet mee eens valt Schotland binnen.

Ottomaanse Rijk[bewerken]

Lage Landen[bewerken]

Wereldhandel en Koloniën[bewerken]

Godsdienst[bewerken]

  • Paus Clemens XI schrijft de bul Unigenitus op aandrang van koning Lodewijk XIV van Frankrijk en enkele Franse bisschoppen en richt zich in het bijzonder tegen de stellingen van de jansenistische theoloog Pasquier Quesnel. De 101 stellingen uit diens Abregé de la morale de l'Evangile ou pensées chrestiennes sur le texte des quatre evangelistes, worden in de bul als ketters uitgelegd. De bul is onder de bisschoppen erg omstreden en verzwakt de positie van de paus. Het Parlement van Parijs weigert de bul te registreren, en de aartsbisschop van Parijs, Mgr. de Noailles verbiedt zijn priesters te bul af te kondigen. De krachtdadige actie van Lodewijk XIV (een plan voor een proces tegen Noailles; boze gesprekken met procureur d'Aguesseau) wordt onderbroken door de dood van de koning.

Kunst en cultuur[bewerken]

De Nachtwacht na 1715
  • Händel, vanaf 1710 kapelmeester in Hannover, vestigtt zich in 1712 in Londen, waar hij doorgaat met het componeren van Italiaanse opera's. In 1714 wordt hij hofcomponist, en het volgend jaar schrijft hij Watermusic voor een koninklijke boottocht op de Thames.
  • 1715 - De Nachtwacht wordt overgebracht naar het Amsterdams stadhuis, waar het doek een beetje wordt ingekort. Drie mannen van de Compagnie van Banning Kocq vallen af.