1730-1739

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jaren 1730-1739 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 18e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Anders Celsius
Europa
Innovatie
  • In 1730 patenteert John Kay een machine om draad te vlechten, en in 1733 de schietspoel. Samen met een medefirmant begint hij in het Zuidwest-Engelse Colchester met de productie van deze schietspoel.
Lage landen
  • 1730 - Een plakkaat van de Staten van Holland stelt de doodstraf op homoseksualiteit. Een beruchte Nederlandse affaire speelt in 1730-31 in Utrecht, waar een circuit van 'sodomieten' wordt opgerold. Zeker een dozijn personen wordt naar aanleiding van deze affaire geëxecuteerd (zie: Utrechtse homoseksuelen-affaire). Daarop spoelt een golf van homofobie over de Republiek. In Den Haag worden 73 processen voor de plaatselijke rechtbank en voor het Hof van Holland gevoerd. De meeste sodomieten worden bij verstek veroordeeld tot levenslange verbanning. Veertien worden geëxecuteerd en één pleegt zelfmoord tijdens zijn vlucht. Dezelfde golf veroorzaakt 44 processen in Amsterdam, waarvan er 6 op executie en één op zelfmoord uitdraaien. Ten slotte wordt een climax bereikt in een reeks processen in het Groninger dorpje Faan, dat uitloopt op de executie van tweeëntwintig mannen die van sodomie beschuldigd worden door de grietman Rudolf de Mepsche.
Koloniën
  • De gouverneur van de VOC op Ceylon, Van Imhoff is een vooruitstrevend man. Hij voert bijvoorbeeld in 1737 het gebruik van de drukpers in, en in de jaren daarna verschijnen er voor het eerst gedrukte geschriften in het Sinhala, onder andere een christelijk gebedenboek en een geloofsbelijdenis. Imhoff laat ook voor het eerst kokospalmen planten op het eiland.
  • De geleidelijke opheffing van het WIC-monopolie maakt de trans-Atlantische slavenhandel tot een vrije negotie. De Zeeuwen met hun Middelburgsche Commercie Compagnie veroveren een vooraanstaande rol in de Nederlandse slavenhandel.
  • Alexander De Lavaux maakt tussen 1732 en 1735 een kaart van Suriname. Voor het eerst staan alle cultuurgebieden in de omgeving op één kaart ingetekend. In de binnenlanden zien we onder meer wegloopersdorpen die in brand staan en andere getuigenissen van acties tegen de Marrons waarbij De Lavaux betrokken is geweest. Wat de kaart van de Lavaux, naast de grote nauwkeurigheid, extra belangrijk maakt is een lijst met de namen van 440 plantages (waarvan vijf verlaten), de namen van de eigenaren en de grootte van de plantages.
godsdienst
  • De Northampton-revival, een protestantse opwekkingsbeweging, heeft zich door de kolonie Connecticut verspreid en is zelf bekend geworden in Engeland en Schotland. First Great Awakening.
  • Meer dan 10.000 Lutheranen moeten uit het Salzburgerland vertrekken omdat ze weigeren katholiek te worden.Ook op Walcheren en in Staats-Vlaanderen komen groepen Salzburgers terecht, maar de meesten gaan naar Pruisen.
Wetenschap
Cultuur
Natuur
  • Op het Canarische eiland Lanzarote vindt tussen 1730 en 1736 een reeks van vulkaanuitbarstingen plaats.
  • Rusland stuurt de Tweede Kamtsjatka-expeditie naar het oosten van Siberië om de kust te verkennen en een zeeweg naar Amerika te vinden.