1740-1749

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jaren 1740-1749 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 18e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Oostenrijkse Successieoorlog
Europa
  • De pasgeboren Ivan wordt in 1740 tot tsaar van Rusland verkozen, in opvolging van zijn groottante Anna I van Rusland. Anna Leopoldovna wordt regentes voor de zuigeling-tsaar. Ivan VI heeft de voorkeur gekregen op Elisabeth Petrovna hoewel zij eigenlijk, als de dochter van Peter de Grote en Catharina I, de troon hoort te bestijgen. Dit is echter tegengewerkt door de regerende adel onder leiding van de Dolgoroekov-familie, die een hekel hebben aan alles wat aan Peter de Grote herinnert.
  • De katholieke Britse pretendent Karel Eduard Stuart maakt gebruik van de Oostenrijkse Successie-oorlog door met een leger van 5000 man naar Schotland te varen en de Jakobitische opstand van 1745 te ontketenen. Hij verovert Edinburg en roept zijn vader uit tot "koning Jacobus VIII van Schotland". Na zijn nederlaag worden de Schotse clans door de Engelsen zwaar gestraft voor hun steun aan de opstand. De doedelzak en de klederdracht worden verboden en de clanoudsten raken hun rechtsprekende bevoegdheid kwijt.
Nederlanden
Koloniën
  • Onder Jan Jacob Mauricius als gouverneur van Suriname (van 1742 tot 1751) doet de Verlichting haar intrede in de kolonie.
  • Na de opstand van de koelies en de Chinezenmoord zwerven groepen Chinese opstandelingen nog jarenlang door midden- en oost Java. Sommigen sluiten zich op het eind van de jaren veertig aan bij de troonpretendenten die zich mengen in de derde van de Javaanse successie-oorlogen. Anderen vestigen zich in eigen Chinese enclaves op Java (Lasem en omgeving) en houden hun Chinese levenswijze en cultuur nog vele generaties in ere. De VOC dwingt de overgebleven Chinezen in Batavia zich direct buiten de stad in een zogenaamd chinees kamp (Glodok) te vestigen.
  • De suikerindustrie trekt al snel weer aan en ook de Chinese handel komt in de loop van de volgende jaren weer op gang.
  • Dit decennium betekent de hoogtijdagen van de asiento, de Britse West-Afrikaanse slavenhandel.
Godsdienst
  • De hernhutters kopen in 1746 Slot Zeist en laten in de jaren daarna twee carrévormige pleinen aanleggen, met daaraan een groot gebouwencomplex. Aan het Broederplein komt een school voor jongens, aan het Zusterplein voor meisjes.