Alexander Dennis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alexander ALX200 op Dennis Dart SLF-chassis
Dennis Trident
Dennis Enviro 500 te Berlijn

Alexander Dennis Ltd. (voorheen TransBus International) te Falkirk in Schotland is de grootste busbouwer van het Verenigd Koninkrijk en de één na grootste ter wereld.

Het bedrijf werd op 1 januari 2001 opgericht als Transbus, na een fusie van Walter Alexander Coachbuilders, Dennis Bus en Plaxton, alle gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. In mei 2004 werd Plaxton weer verzelfstandigd en werd het resterende deel van Transbus (Alexander en Dennis) verkocht aan een aantal zakenmensen. De nieuwe bedrijfsnaam werd Alexander Dennis.

Het bedrijf produceert complete bussen, alsook brandweerwagens en vuilniswagens. Eén van de best verkopende bussen in het Verenigd Koninkrijk is het Dennis Dart chassis. De dubbeldekkervariant Dennis Trident is het meest voorkomende bustype in Londen en rijdt ook voor Dublin Bus. Het grootste deel is in dienst bij Arriva.

Op het Dennis Dart chassis werden verscheidene carrosserieën gebouwd, waaronder de Alexander ALX200, waarvan ook een serie voor de Nederlandse tak van Arriva is gebouwd. Deze bussen werden in 2001 afgeleverd, maar er zijn in 2008 al enkele afgevoerd en geëxporteerd naar Arriva in Tsjechië. In Nederland wordt dit bustype meestal kortweg Dennis genoemd omdat alle hier rijdende types op het Dennis Dart SLF-chassis staan. In het Verenigd Koninkrijk zijn er echter ook bussen van dit type op Volvo-chassis.

Externe links[bewerken]