Naar inhoud springen

Bilateria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door StroopwafelBot (overleg | bijdragen) op 18 mrt 2018 om 15:06. (Teruggdraaien botrun vol fouten)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bilateria
Bilateria
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Eumetazoa (Orgaandieren)
Geen taxon
Bilateria
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bilateria op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Bilateria vormen een onderdeel van het onderrijk Eumetazoa van de dieren, waar bijna alle dieren toe behoren. De bekendste groepen dieren die hier niet toe behoren zijn de sponzen en de neteldieren.

De Bilateria zijn bijna altijd tweezijdig symmetrisch, met als uitzondering de Stekelhuidigen (zeesterren etc) die radiaal symmetrisch zijn, als larve zijn ze echter tweezijdig symmetrisch. De lichamen van de Bilateria ontwikkelen zich uit drie kiembladen: het endoderm, mesoderm en het ectoderm.

Op enkele primitieve uitzonderingen na hebben alle Bilateria een volledig darmkanaal. De meeste Bilateria hebben ook een lichaamsholte (coelom) dat in het mesoderm ligt, de overigen hebben een pseudocoelom, bijvoorbeeld de Raderdieren en de Nematoda. De Platwormen en Gastrotricha hebben geen lichaamsholte en staan bekend als de Acoelomata. Het ontbreken van een lichaamsholte blijkt bij deze groepen echter een secundaire ontwikkeling te zijn. In de lichaamsholte liggen de organen.

Indeling

De Bilateria vallen uiteen in twee groepen: de Oermondigen (Protostomia) en de Nieuwmondigen (Deuterostomia). De Nieuwmondigen omvat de Stekelhuidigen, de Hemichordata en de Chordata en mogelijk nog enkele phyla. De overige phyla behoren tot de Oermondigen, dat zijn onder meer de Geleedpotigen, Ringwormen en Weekdieren. Tussen beide groepen bestaan een aantal verschillen. De belangrijkste daarvan is dat bij de Oermondigen de eerste opening in de embryo de mond wordt, en bij de Nieuwmondigen wordt de eerste opening de anus.

De oudste Bilateria die bekend zijn, zijn Vernanimalcula en Kimberella.

Stamboom van de dieren binnen de Unikonta