Boven-IJssel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Departement Boven-IJssel/Département de l'Yssel-Supérieur
Frans departement
 Departement Gelderland 1811 – 1814 Gelderland 
Kaart
Departement Boven-IJssel (Yssel-Supérieur)
Departement Boven-IJssel (Yssel-Supérieur)
Algemene gegevens
Hoofdstad Arnhem
Talen Nederlands, Frans (officieel)

Het departement Boven-IJssel (Frans: département de l'Yssel-Supérieur) was een Frans departement in de Nederlanden ten tijde van het Eerste Franse Keizerrijk. Het was genoemd naar de rivier de IJssel.

Instelling[bewerken | brontekst bewerken]

Het departement werd, na de annexatie van het koninkrijk Holland op 9 juli 1810, gevormd op 1 januari 1811 als voortzetting van het "Hollandse" departement Gelderland en kwam ongeveer overeen met de huidige Nederlandse provincie Gelderland ten noorden van de Waal.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdstad was Arnhem. Het departement was ingedeeld in de volgende arrondissementen en kantons:

Arnhem
kantons: Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Brummen, Ede, Elburg, Harderwijk, Hattem, Nijkerk, Twello, Vaassen, Velp, Wageningen en Zevenaar.
Tiel
kantons: Bemmel, Elst, Geldermalsen en Tiel.
Zutphen
kantons: Aalten, Borculo, Bredevoort, Doesburg, Doetinchem, Dinxperlo, Eibergen, Gendringen (Oude IJsselstreek), Groenlo, 's-Heerenberg, Lochem, Terborg, Vorden, Warnsveld, Winterswijk en Zutphen.

Op 26 februari 1814 werden het arrondissement Nijmegen en het kanton Zaltbommel van het departement Monden van de Rijn toegevoegd aan het departement Boven-IJssel.

Prefect[bewerken | brontekst bewerken]

1811-1813: Regnerus Livius van Andringa de Kempenaer

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Het departement Boven-IJssel had in 1811 de departementale postcode 121. Brieven uit bijvoorbeeld Arnhem kregen het stempel Arnhem 121.

Bij de volkstelling (census) van 1812 had het departement Boven-IJssel 193.000 inwoners.

Boven-IJssel moet niet verward worden met Overijssel; deze provincie vormde van 1811 tot 1814 het departement Monden van de IJssel.

Opheffing[bewerken | brontekst bewerken]

Na de nederlaag van Napoleon in 1814 werd het departement krachtens de grondwet van 29 maart 1814 omgezet in de provincie Gelderland. Het gebied gelegen tussen de Waal en de Maas, dat van 1811 tot 1814 deel had uitgemaakt van het departement Monden van de Rijn, werd op 9 juli 1819 formeel aan Gelderland toegevoegd.