D'Ieteren (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Nagant 15 CV tourer uit 1923, uit de werkplaats van D'Ieteren

D'Ieteren is een Belgische importeur en distributeur van auto's. D'Ieteren wordt gequoteerd op de beursindices BEL MID en Next 150.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf is in 1805 opgericht door de koetsenbouwer Joseph-Jean D'Ieteren, zoon van de Nederlander Jean-Gaspard Dieteren (1753-1795), die zich in Brussel als wagenmaker had gevestigd. In de begindagen van de auto bouwde het carrosserieën op chassis' van andere fabrikanten, zoals Panhard en Minerva. In de jaren dertig richtte het zich op invoer (1931) en assemblage van auto's en vrachtwagens (1935) van het merk Studebaker.

Na de Tweede Wereldoorlog verkreeg D'Ieteren de invoer en montage van auto's van de merken Volkswagen (1948) en Porsche (1950). Later volgden nog andere merken van de Volkswagengroep: Audi (1974), Seat (1984), Škoda (1992), Bentley (2000) en Lamborghini (2001).

In 1956 begon het bedrijf met het verhuren van voertuigen, wat leidde tot het in eigendom nemen als voornaamste aandeelhouder van het verhuurbedrijf Avis.[bron?] Vanaf 1975 begon ook de invoer en distributie van tweewielers van het merk Yamaha. Vanaf 1999 werd D’Ieteren actief in de reparatie en vervanging van autoruiten, in partenariaat met Belron (bekend onder de merken Carglass en Autoglass).

De groep D'Ieteren is actief in 120 landen, heeft 26.000 werknemers en bedient 17 miljoen klanten. (2007)[bron?]

Import[bewerken]

De groep d'Ieteren importeert en distribueert in België (en soms ook Luxemburg):

  • Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini en Porsche
  • motorfietsen van Yamaha en MBK
  • e-Solex (sinds 2008)
  • Zodiac opblaasboten
  • Brenderup aanhangwagens

Andere onderdelen van de bedrijvengroep zijn de leasemaatschappij s.a. D'Ieteren Lease n.v. en netwerk My Way voor de verkoop van tweedehands auto's.

D'Ieteren heeft een museum gewijd aan de onderneming en aan de auto: D’Ieteren Gallery, gevestigd in de Maliestraat 50 te Elsene.

Bedrijfsleiding[bewerken]

Voorzitter van de Groep D'Ieteren is dhr. Roland baron D'Ieteren, telg van de familie; gedelegeerd bestuurder en CEO is dhr. Axel Miller [1], ex-baas van de ten onder gegane financiële groep Dexia. Aan het hoofd van het filiaal D'Ieteren Auto staat dhr. Denis Gorteman, aan het hoofd van het filiaal Belron staat dhr. Gary Lubner.

Literatuur[bewerken]

Catherine ROMMELAERE, Michel OLEFFE, Jacques & Yvette KUPELIAN, D’Ieteren. 1805-2005. 200 ans d’histoire, Bruxelles, 2005, Racine & sa D’Ieteren nv, Brussel.

Trivia[bewerken]

De La Jamais Contente werd gemaakt in de werkplaatsen van D'Ieteren.[bron?] De Jamais Contente was één van de eerste auto's die het wereldsnelheidsrecords voor auto's hield.

Externe links[bewerken]