Demetrios I Poliorketes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Demetrios Poliorketes)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Demetrios I
337 - 283 v.Chr.
DemetriosPolyorchetes.jpg
Pretendent-koning Macedonische Rijk
Periode 306 - 301 v.Chr. (samen met Antigonos; feitelijk beheersten zij slechts delen van Anatolië en de Levant)
Voorganger Alexander IV
Opvolger geen; Macedonische Rijk opgesplitst
Koning van Macedonië
Periode 294 - 287 v.Chr.
Voorganger Antipater I en Alexander V
Opvolger Pyrrhus van Epirus
Vader Antigonos I Monophthalmos
Moeder Stratonike
Dynastie Antigoniden

Demetrios I, bijgenaamd Poliorketes (= Stedendwinger) (Grieks: Δημήτριος ο Πολιορκητής, Demétrios o Poliorketés; gelatiniseerd Demetrius Poliorcetes) (337-283 v.Chr.) was een koning van Macedonië. Hij was de zoon van Antigonos I Monophthalmos uit de dynastie der Antigoniden.

Leven[bewerken]

Hij trouwde met Phila, een dochter van rijksregent Antipater, en was de vader van Antigonos II Gonatas. Hij was een eerzuchtig en ondernemend man met grote veldheerstalenten en door zijn onstuimige temperament leek hij voorbestemd om een navolger van Alexander de Grote te worden. Zijn bijnaam Poliorketes ("Stedendwinger") verkreeg hij wegens zijn aandeel in een belegering van de stad Rodos in 304 v.Chr., waar hij een helepolis ("innemer van steden"), een gepantserde en met katapulten bewapende belegeringstoren inzette.

Hij was voor zijn vader Antigonos een grote steun bij de verwezenlijking van diens plannen. In 306 v.Chr. voelden zij zich sterk genoeg om de allebei de koningstitel aan te nemen en daarmee de heerschappij over heel Alexanders rijk op te eisen. De andere diadochen erkenden hen niet, riepen zichzelf ook uit tot koning en zwoeren samen om vader en zoon tegen te houden. In de Slag bij Ipsos in 301 v.Chr. werden ze door de verbonden diadochen verslagen, waarbij Antigonos sneuvelde. Demetrios moest zich na zware verliezen terugtrekken naar Efeze, maar slaagde er later in zich te verzoenen met Seleucus door zijn dochter Stratonike uit te huwelijken. Na de dood van Kassander in 297 v.Chr. wist Demetrios, na een stormachtige loopbaan, in 294 v.Chr. het koningschap over Macedonië te verwerven. In 287 v.Chr. verloor hij echter opnieuw zijn koninkrijk, omdat zijn muitende soldaten overliepen naar Lysimachus en Pyrrhus van Epirus, die Macedonië binnenvielen.

Zijn laatste levensjaren bracht Demetrios Poliorketes in gevangenschap door bij Seleucus, waar hij zich in 283 v.Chr. het leven benam.

Nageslacht[bewerken]

Zijn zoon Antigonos II Gonatas zou na jarenlange strijd de troon van zijn vader heroveren. Zijn geslacht bleef aan de macht tot de komst van de Romeinen in 168 v.Chr..

Standbeeld[bewerken]

Mogelijk liet Demetrios de Nikè van Samothrake oprichten.

Klassieke bron[bewerken]