Goyocephale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Goyocephale
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria
Orde: Ornithischia
Onderorde: Marginocephalia
Infraorde: Pachycephalosauria
Geslacht
Goyocephale
Perle, Maryańska & Osmolska, 1982
Typesoort
Goyocephale lattimorei
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Goyocephale is een geslacht van dinosauriërs, behorend tot de Pachycephalosauria. De typesoort is Goyocephale lattimorei. Hij leefde in het Laat Krijt in het huidige Mongolië.

Hij is beschreven door Perle, Maryanska, en Osmólska in 1982. De geslachtsnaam betekent "opgesmukt hoofd". De soortaanduiding eert de in 1989 overleden paleontoloog Owen Lattimore, die veel in Mongolië gewerkt heeft.

Een belangrijk deel van het skelet is bekend, waaronder de schedel en de onderkaak. Verder bezitten we een darmbeen, beide bovenarmen, een rib, een ruggenwervel, het grootste deel van de staart en beide voeten en enkels. De fossielen zijn gevonden in het Opper-Krijt in nog slecht gedateerde lagen waarvan de ouderdom ergens tussen het begin van het Santonien en het eind van het Maastrichtien moet liggen.

Goyocephale wordt beschouwd als een basale pachycephalosauriër, van de klade Goyocephalia; bij zijn beschrijving werd hij ingedeeld bij de Homalocephalidae. Het schedeldak is niet zo sterk verdikt als bij latere soorten van de groep. De tanden zijn heterodont, van verschillende grootten. De lengte van het gevonden individu, holotype GI (SPS) 100/1501, was zo'n twee meter en het gewicht een kilo of vijftien. Het gaat echter wellicht niet om een volledig uitgegroeid exemplaar.