Kamvaren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kamvaren
Kamvaren
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Clade:Tracheophyta
Clade:Euphyllophyta
Clade:Monilophyta
Klasse:Polypodiopsida
Orde:Polypodiales
Familie:Dryopteridaceae (Niervarenfamilie)
Geslacht:Dryopteris
soort
Dryopteris cristata
(L.) A.Gray (1848)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kamvaren op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De kamvaren (Dryopteris cristatus) is een kosmopolitisch verspreide niervaren (Dryopteris). Het is een soort van venen en moerassen. De kamvaren is in België zeer zeldzaam en is in Nederland algemener.

Naamgeving en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Synoniem:

  • Polypodium cristatum L. (1753)

Namen in andere talen

Dryopteris komt van het Oudgriekse δρῦς, drus (boom) en πτερίς, pteris (varen), cristata van het Latijnse cristatus (met een kam).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Plant[bewerken | brontekst bewerken]

De kamvaren is een overblijvende, kruidachtige plant met een korte, dikke, opstijgende wortelstok, waaruit elk jaar een bundel wijd uitgespreide, steriele bladen en rechtopstaande, fertiele bladen ontstaat.

Kamvaren, vruchtbaar blad

Bladeren[bewerken | brontekst bewerken]

De vruchtbare of fertiele bladen staan rechtop, zijn tot 80 cm lang, smal langwerpig van vorm en eenmaal tot dubbelgeveerd. De onderste deelblaadjes zijn een kwart slag gedraaid ten opzichte van de bladsteel en staan dus horizontaal als een ladder, waardoor de sporenhoopjes beschermd worden tegen de elementen. De bladslipjes zijn gezaagd met stekelvormige tandjes. De bladsteel is half zo lang als de bladschijf, onderaan bruin geschubd en naar boven geelgroen gekleurd.

De onvruchtbare of steriele bladen staan schuin af en zijn korter (tot 45 cm), maar lijken verder sterk op de vruchtbare bladen.

Sporenhoopje[bewerken | brontekst bewerken]

De sporenhoopjes zijn rond, liggen langs de bladnerf en hebben een niervormig dekvliesje. De sporen zijn rijp van juli tot september.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De kamvaren prefereert natte, voedselarme, zwak zure gronden in de zon of halfschaduw. Hij is meestal te vinden in veenmosrietlanden, broekbossen, beekdalmoerassen, aan de rand van hoogvenen en aan bosgreppels. Soms ook in duinvalleien, spoorwegbermen en vochtige muren.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De kamvaren komt voor in de koude tot gematigde streken van het noordelijk halfrond van Noord-Amerika over Europa tot in Siberië.

In België is de soort zeer zeldzaam over het hele land. In Nederland is de soort plaatselijk vrij algemeen in laagveengebieden en in Drenthe, zeldzaam in duingebieden, elders zeer zeldzaam .

Verwante en gelijkende soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De kamvaren heeft in België en Nederland nog enkele verwante leden in het geslacht niervaren, maar kan daarvan onderscheiden worden door zijn smal langwerpige vorm.

In hetzelfde biotoop komt enkel nog de moerasvaren (Thelypteris palustris) voor, maar deze kan onderscheiden worden door zijn alleenstaande bladen die lancetvormig en in verhouding breder zijn.

Zeldzaamheid en bescherming[bewerken | brontekst bewerken]

De kamvaren wordt op de Vlaamse Rode Lijst (planten) vermeld als 'bedreigd'. Op de Nederlandse Rode Lijst (planten) wordt de soort niet vermeld.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Dryopteris cristata op Wikimedia Commons.