Leeftijdsverschil tussen partners

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Leeftijdsverschil tussen partners is een sociaal fenomeen en beschrijft de soms relatief grote verschillen in leeftijd tussen twee partners in een relatie. Het is onderwerp van talrijke publicaties en wetenschappelijke studies.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De acceptatie van grotere leeftijdsverschillen in liefdesrelaties wordt beïnvloed door sociale en economische omstandigheden. Er zijn door de eeuwen heen verschillende opvattingen geweest en het verschilt in andere culturen met betrekking tot de partnerschappen die worden beoefend, het type en het verloop van de relatie. Zo kan er sprake zijn van een huwelijk, concubinaat en harem. Voorbeelden van relatietypen zijn monogamie of polygamie, en bij het verloop van een relatie kan het gaan om een echtscheiding, overspel of affaire.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mannen en vrouwen in verschillende leeftijdsgroepen het meest aantrekkelijk zijn. Zo worden vrouwen van begin tot midden twintig als bijzonder aantrekkelijk beschouwd, terwijl mannen hun hoogtepunt van aantrekkelijkheid bereiken tussen de leeftijd van midden dertig en begin veertig. Gemiddeld is er dus een verschil van 13 jaar tussen de seksen wat betreft de grootste aantrekkelijkheid.[bron?]

Zo vertonen volgens een onderzoek in 2010 vrouwen minder interesse in significant jongere mannen en meer in mannen van dezelfde leeftijd of ouder. Dit onderzoek ondersteunt ook de verschillende soorten relaties, zoals enjo kosai, sugardaddy en trophy wife, die jongere vrouwen om verschillende redenen aangaan met oudere mannen. De evolutionaire psychologie of antropologie verklaart de fundamentele belangen van vrouwen bij oudere mannen en hun keuze, vooral voor langdurige relaties door de economische zekerheid die de oudere mannen in veel culturen hebben. Deze voorkeur van vrouwen komt voor in culturen waar oudere mannen sociale voordelen kunnen hebben. Dienovereenkomstig zijn oudere, sociaal gevestigde en financieel zekere mannen vaak samen met jonge vrouwen.[bron?] Mannen daarentegen vinden jongere vrouwen in de vruchtbare leeftijd aantrekkelijk.[bron?]

Het leeftijdsverschil in relaties is al geruime tijd onderwerp van wetenschappelijke studies in verschillende disciplines, zoals de psychologie, evolutionaire psychologie, gedragsonderzoek, antropologie en wiskunde.

Helft-van-leeftijd-plus-zeven-regel[bewerken | brontekst bewerken]

Grafiek van de Helft-van-leeftijd-plus-zeven-regel

Als vuistregel voor een sociaal geaccepteerd leeftijdsverschil in relaties wordt soms de helft-van-leeftijd-plus-zeven-regel gebruikt, die mogelijk een Franse oorsprong heeft.

De regel had vroeger een andere interpretatie dan tegenwoordig, toen deze nog werd opgevat als formule voor het berekenen van de ideale leeftijd van een bruid, in plaats van een maatschappelijk geaccepteerde ondergrens van de vrouw bij het daten.

De helft-van-leeftijd-plus-zeven-regel komt voor in het boek The Little Shepherd of Kingdom Come uit 1903 en The Autobiography of Malcolm X uit 1965.

Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Wereldkaart met het gemiddelde leeftijdsverschil in eerste huwelijken (2019).
 minder dan 2 jaar
 2 tot 3 jaar
 3 tot 4 jaar
 4 tot 5 jaar
 5 jaar en meer

Statistisch gezien trouwen de meeste mannen met vrouwen die jonger zijn dan zijzelf. Volgens een studie van de Verenigde Naties uit 2019 lag het gemiddelde leeftijdsverschil in eerste huwelijken voor mensen onder de 50 jaar tussen de drie en vijf jaar. In het continent Afrika lag dit gemiddelde het hoogst: Guinee met 8,2 jaar. Op de Cookeilanden was het gemiddelde leeftijdsverschil met 0,1 jaar het kleinst.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens het CBS werden er in Nederland in 2017 63.000 huwelijken gesloten waarbij in 7 van de 10 gevallen de man ouder was dan de vrouw.[1]

Vanwege een beveiligingsprobleem met de MediaWiki Graph-software is het momenteel niet mogelijk deze grafiek weer te geven. Zodra de software is bijgewerkt zal de grafiek vanzelf weer zichtbaar worden.

Bekende koppels[bewerken | brontekst bewerken]

Oudere man en jongere vrouw[bewerken | brontekst bewerken]

Catherine Zeta-Jones en Michael Douglas
Céline Dion en René Angelil

Met een leeftijdsverschil van 63 jaar wordt het huwelijk tussen voormalig playmate Anna Nicole Smith en oliemiljardair James Howard Marshall gezien als een uitzonderlijk voorbeeld van zo'n relatie. Op het moment van hun huwelijk was Marshall 89 en Smith 26 jaar oud.

Enkele voorbeelden van bekende mensen met het leeftijdsverschil in hun relatie tussen haakjes:

Oudere vrouw en jongere man[bewerken | brontekst bewerken]

Sam Taylor-Wood en Aaron Johnson
Ashton Kutcher en Demi Moore

Ook relaties tussen een oudere vrouw en een jongere man komen voor, maar in mindere mate dan omgekeerd het geval.

Enkele voorbeelden van bekende mensen met het leeftijdsverschil in hun relatie tussen haakjes:

Homoseksuele relaties[bewerken | brontekst bewerken]

Portia de Rossi en Ellen DeGeneres

Ook in homoseksuele relaties kunnen er grote leeftijdsverschillen zijn. Enkele voorbeelden van bekende mensen met het leeftijdsverschil in hun relatie tussen haakjes:

Kunst en media[bewerken | brontekst bewerken]

Relaties en affaires met grotere leeftijdsverschillen zijn uitgebeeld in schilderkunst, muziek, literatuur en film uit verschillende tijdperken.

Muziek
Film

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]