Lijst van eilanden in de Grote Oceaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit is een lijst van eilanden in de Grote Oceaan. Er zijn zo'n 25.000 eilanden in de Grote Oceaan verdeeld over Oceanië, Azië en Amerika.

Oceanië[bewerken | brontekst bewerken]

De ligging van Micronesië, Polynesië en Melanesië

Oceanische eilanden in de Grote Oceaan (waaronder het Indonesische deel ten oosten van de Lijn van Weber die Wallacea tussen Wallacelijn en Lydekkerlijn in twee verdeelt). Ook tussen Japan (Azië) en de Marianen (Oceanië) is er een grens.

Kaart uit 1884

Door Oceanië loopt ook de internationale datumgrens en de grens tussen het IALA Maritiem Betonningsstelsel A en B.

Oceanië
Wallacea met links de Wallacelijn, in het blauw de Lijn van Weber en rechts de Lydekkerlijn die de Euraziatische Plaat en de Australische Plaat scheidt.
De diverse lijnen binnen Wallacea tussen Soendaland (Azië) en Sahoel (Oceanië)

Azië[bewerken | brontekst bewerken]

Aziatische eilanden in de Grote Oceaan (waaronder het Indonesische deel ten westen van de Lijn van Weber die Wallacea tussen Wallacelijn en Lydekkerlijn in twee verdeelt). Ook tussen Japan (Azië) en de Marianen (Oceanië) is er een grens.

Grens tussen Japan, Filipijnen en Oceanië. Het Japanse Marcuseiland (rechts) wordt naargelang de bron zowel als een Aziatisch als ook een Oceanisch eiland beschouwd.
Wallacelijn van de Indische Oceaan naar de Grote Oceaan

Amerika[bewerken | brontekst bewerken]

Amerikaanse eilanden in de Grote Oceaan (van noord naar zuid).

De Japantrog die tussen de Pacifische Plaat (geel) en Filipijnse Plaat (rood) de grens vormt tussen Azië en Oceanië. De rand van de Pacifische Plaat staat ook bekend als de andesietlijn. De Cocosplaat en Nazcaplaat worden tot Amerika gerekend.

Antarctica[bewerken | brontekst bewerken]

Gewoonlijk wordt de 60e breedtegraad Zuiderbreedte gezien als de grens tussen de Grote en Zuidelijke Oceaan zodat de Antarctische eilanden die ten zuiden van deze lijn liggen niet als eilanden in de Grote Oceaan worden gezien.