Marc Dullaert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marc Dullaert
MarcDullaert2014cropped.jpg
Persoonlijke informatie
Geboren 31 augustus 1963
Geboorteplaats Zutphen
Opleiding Theologie / Sociale Wetenschappen
Portaal  Portaalicoon   Economie

Marcus Ludovicus Maria (Marc) Dullaert (Zutphen, 31 augustus 1963) is een Nederlands ondernemer en bestuurder die op 15 februari 2011 door de Tweede Kamer benoemd werd tot de eerste Kinderombudsman van Nederland. Hij vervulde deze functie tot 1 april 2016. Hij is bestuursvoorzitter van Stichting KidsRights, die zich inzet voor de kinderrechten in ontwikkelingslanden. Met ingang van 1 oktober 2015 was hij ook voorzitter van het Europese netwerk van kinderombudsmannen.

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Dullaert werd geboren en groeide op in Zutphen en behaalde zijn middelbareschooldiploma aan het Isendoorn College in Warnsveld. Hierna studeerde hij theologie in Amsterdam en sociale wetenschappen/communicatiewetenschap aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij in 1988 zijn licentiaat behaalde. Ook volgde hij de MBA-opleiding aan de Nyenrode Universiteit. In 1996 behaalde hij zijn mastergraad.

Werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Dullaert werkte tot 1997 bij Foster Parents Plan als marketingmanager. Tot 2003 was hij algemeen directeur en aandeelhouder bij Ivo Niehe Producties. Van 2003 tot 2009 was hij als CEO werkzaam bij D&D Film & TV Producties B.V. Dit bedrijf heeft op 22 juli 2008 surseance van betaling aangevraagd.[1][2][3][4] Een akkoord over de opheffing hiervan is door de rechtbank Amsterdam op 21 januari 2009 bekrachtigd.[5]

Dullaert richtte samen met Ingrid Ikink in 2003 de Stichting KidsRights op, die zich inzet voor de kinderrechten in ontwikkelingslanden.[6][7] Hij is de bestuursvoorzitter van deze stichting. Hij nam het initiatief voor de KidsRights Millennium Developmentgoals Conference, waarvan het voorzitterschap werd vervuld door de Nobelvredesprijswinnaars emeritus aartsbisschop Desmond Tutu en voormalig president van Zuid-Afrika De Klerk. Daarnaast is hij de initiatiefnemer van de Internationale Kindervredesprijs; Dullaert is tevens voorzitter van het expertcomité van deze prijs.[8]

In 2016 kreeg hij van het kabinet de opdracht om samen met staatssecretaris Sander Dekker het aantal thuiszitters (kinderen die niet naar school gaan) terug te dringen.

Sinds november 2019 is Dullaert voorzitter van het CDA Overijssel.

Kinderombudsman[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 februari 2011 werd Dullaert door de Tweede Kamer benoemd tot Kinderombudsman. Hij startte in april met zijn werkzaamheden. De Kinderombudsman is een substituut-ombudsman van de Nationale ombudsman, hij heeft echter een geheel eigen werkterrein en moet zich zelfstandig verantwoorden aan de Eerste en Tweede Kamer. Als Kinderombudsman is zijn taak ervoor te zorgen dat overheidsinstanties en andere organisaties de rechten van kinderen en jeugdigen tot 18 jaar eerbiedigen. Zijn instrumenten daartoe zijn onder andere: voorlichting, onderzoek van klachten van kinderen en jeugdigen en het gevraagd en ongevraagd adviseren van regering en parlement. Dullaert was naast Kinderombudsman vanaf 1 oktober 2015 ook voorzitter van het Europese netwerk van kinderombudsmannen, waarin 33 landen vertegenwoordigd zijn.

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen maakte begin 2016 van zijn wettelijke mogelijkheid gebruik om Dullaert niet voor te dragen voor een herbenoeming.[9] De ambtstermijn van Dullaert liep af op 1 april 2016. Na het bekend worden van zijn gedwongen vertrek tekenden binnen een paar dagen tijd meer dan 28.000 mensen een petitie die opriep Dullaert een tweede ambtstermijn te gunnen. Uiteindelijk ondertekenden 40.557 mensen de petitie 'Dullaert moet blijven', die op 17 februari 2016 aan de Tweede Kamer werd aangeboden. Op 5 april 2016 benoemde de Tweede Kamer Margrite Kalverboer tot zijn opvolger.

Personalia[bewerken | brontekst bewerken]

Dullaert is getrouwd en heeft drie kinderen. Het gezin woont in Deventer.