Metriorhynchus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metriorhynchus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Metriorhynchus BW2.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Infraklasse:Archosauromorpha
Superorde:Crocodylomorpha
Orde:Crocodilia (Krokodilachtigen)
Familie:Metriorhynchidae
Geslacht
Metriorhynchus
Meyer, 1830
Typesoort
Metriorhynchus geoffroyii
Afbeeldingen Metriorhynchus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Metriorhynchus is een geslacht van uitgestorven krokodillen. Soorten uit dit geslacht leidden een marien leven en waren veel beter aangepast aan het zeeleven dan de henendaagse zeekrokodil en andere prehistorische mariene krokodillen zoals de leden van de verwante Teleosauridae.

De Teleosauridae waren de voorouders van de Metriorhynchus en verwanten, maar ze leefden ook een tijdje naast elkaar. Onderzoekers denken dat de Teleosauriër Pelagosaurus de mogelijke voorouder van de Metriorhynchidae kan zijn. Metriorhynchus behoort zelf ook tot deze familie en is de naamgever van de groep. Metriorhynchus en verwanten gingen zelfs zover met het specialiseren dat ze hun typische pantser opgaven en daarvoor in de plaats gestroomlijnder werden, een staartvin kregen en dat hun poten in peddels veranderden.

Deze specialisatie maakte ze even heel succesvol, maar werd de oorzaak van hun uitsterven, omdat ze zich niet snel genoeg konden aanpassen toen het klimaat veranderde. Het waren snelle zwemmers en aten meestal vis, maar waarschijnlijk ook weleens een dood, ziek of jong zeereptiel. Snel moesten ze wel zijn want de zeereptielen joegen ook op hen. Metriorhynchus en verwanten waren reptielen die in zee leefden en ze kunnen zeereptielen genoemd worden, maar met deze naam worden eigenlijk de Sauropterygia en de Ichthyopterygia bedoeld. Metriorhynchus leefde samen met de andere Metriorhynchide Geosaurus, de Teleosauriër Steneosaurus, de Pliosauriërs Liopleurodon en Peloneustes, de Plesiosauriërs Cryptoclidus en Muraenosaurus, de Ichthyosauriërs Ichthyosaurus en Ophthalmosaurus, haaien zoals Hybodus, roggen zoals Spathobatis, de grote vis Leedsichthys en veel andere vissen. Metriorhynchus leefde in het late Jura in Europa.