Overleg gebruiker:Mathonius/Wielrenvandalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

bronvermelding

Ik zet deze opmerking even bij het "overleg", misschien kan je dat ook als informatie toevoegen? Ik zag bij één van de bewerkingen bij Michele Bartoli zelfs een bronvermelding: cycling archives. Waarschijnlijk een bron die ze eerst zelf bewerkt hebben (iedereen kan blijkbaar bijdragen). Dat brengt vandalismebestrijders natuurlijk op een verkeerd spoor. mvg KroySquare.jpgDirkVE overleg 11 apr 2012 12:36 (CEST)

Bedankt voor je bericht! Ik heb in het dossier de vermelding "Onzin toevoegen op pagina Michele Bartoli plus vermelding van nepbron" toegevoegd. Mathonius 13 apr 2012 11:06 (CEST)

Ad hoc blokkades

De volgende IP-adressen heb ik deze week tijdelijk geblokkeerd ter preventie van hun deelname aan deze gecoördineerde vandalisme-actie, die zes dagen eerder al was begonnen:

Vanaf deze IP-adressen waren op het moment van blokkeren (nog) geen bewerkingen gedaan in relatie tot deze actie, maar de gebruikers ervan gaven die avond op IRC de sterke indruk dat zij van plan waren door te gaan met het plegen van dit vandalisme. De dreigementen in deze noodsituatie vormden voor mij voldoende aanleiding om deze IP-adressen direct te blokkeren en dat deed ik met de bescherming van dit project als doel. De blokkades van het eerste en tweede IP-adres zijn achteraf bezien waarschijnlijk niet nodig geweest; de andere IP-adressen hebben hun acties alsnog uitgevoerd op zusterprojecten. Onder het kopje "Betrokken IP-adressen" vindt u een volledig dossier van alle cross-wiki bewerkingen en blokkades van IP-adressen. Met de blokkades van de hierboven door mij genoemde vier IP-adressen heb ik mij niet gehouden aan de richtlijnen voor moderatoren en dat heeft mij via de moderatormail kritiek opgeleverd. Ik vermeld deze door mij getroffen noodmaatregelen om die reden hier en zal ernaar verwijzen vanaf WP:OG en WP:K, zodat de gemeenschap hiervan op de hoogte is. Ik kan niet beloven te zullen reageren, maar voel u vrij om uw kritiek naar aanleiding hiervan op deze overlegpagina, op mijn overlegpagina of via e-mail te uiten. Met vriendelijke groet, Mathonius 13 apr 2012 10:25 (CEST)

Wikipedia:Negeer alle regels - ook dat is een wikipedia-traditie. Van dit soort acties moet je geen regel maken, maar je hebt gedaan wat je kon en verdient daarvoor een pluim in plaats van een trap na. Groeten, Lymantria overleg 13 apr 2012 11:19 (CEST)
Ook van mij de complimenten voor je inzet als nl-wiki admin en global sysop om deze doelbewust geplande schade aan de encyclopedie hier en elders op een goede wijze te bestrijden en voorkomen. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 13 apr 2012 11:23 (CEST)
Nood breekt wet. Je hebt m.i. duidelijk genoeg op de modmail aangegeven waarom de (korte) blokkades nodig waren en waarom hier geen onwiki-openheid over gegeven kan worden. Dat de richtlijnen tegen vandalisme niet voldoen in zaken waarbij de vandalen zo creatief zijn, betekent niet dat we ze maar hun gang moeten laten gaan. Bedankt voor het achteraf nog openheid geven. CaAl (overleg) 13 apr 2012 11:34 (CEST)
Zo lang ad-hoc-modactiviteiten-buiten-de-regels zich niet uitstrekken tot het redden van banken en dan een paar miljard te veel betalen, is hier m.i. prima gehandeld.Astrion (overleg) 13 apr 2012 11:46 (CEST)
Volledige steun voor dit pragmatische handelen. Zolang de intenties en methoden zuiver en weloverwogen zijn zie ik hier geen probleem. Mvg, Fontes 13 apr 2012 12:26 (CEST)
Duim omhoog Goe gedaan! KroySquare.jpgDirkVE overleg 13 apr 2012 12:39 (CEST)
What else do I have to say? Knipogende smiley Ik steun volledig deze zeer doortastende handeling van Mathonius. Of zoals CaAl zegt: nood breekt wet. - C (o) 13 apr 2012 12:52 (CEST)
Ik steun de acties van Mathonius ook volledig. Speciale omstandigheden vragen voor speciale maatregelen MADe (overleg) 13 apr 2012 13:20 (CEST)
Ook ik steun de acties van Mathonius volledig. Trollen horen onder de grond, goedschiks of kwaadschiks. EdBever (overleg) 13 apr 2012 13:45 (CEST)
Ook ik sta volledig achter Mathonius, nood breekt wetten op dit soort momenten. Jarii94Overleg 13 apr 2012 13:47 (CEST)
Nog ter aanvulling: in WP:RVM staat direct onder "een IP-adres blokkeren": "Een IP-adres blokkeer je om een reden. Die reden is Wikipedia beschermen tegen vandalen en saboteurs." en dat is precies wat hier gebeurt is. Zo erg onreglementair is het dus niet eens. CaAl (overleg) 13 apr 2012 14:12 (CEST)
Noodgevallen eisen soms bijzondere maatregelen, waarvoor de regels aan de kant geschoven moeten worden. Dat deze maatregelen pas achteraf ter discussie worden gesteld is onvermijdelijk. Maar juist het feit dat het ter discussie wordt gesteld, en wel door de "dader" zelf, is positief. Wat mij betreft is de gang van zaken terecht en uitgevoerd in een open en transparante wijze. Wat mij betreft dus: correct gehandeld. Night of the Big Wind (overleg) 13 apr 2012 13:49 (CEST)

Helemaal goed Duim omhoog Als iedereen zo open en transparant te werk ging als Mathonius zou Wikipedia Nederland een voorbeeld zijn voor alle andere WMF-projecten. ZeaForUs (overleg) 13 apr 2012 15:18 (CEST)

Uitermate nauwkeurig en transparant te werk gegaan, mijn complimenten. Grashoofd 13 apr 2012 18:43 (CEST)