Portaal:In het nieuws/Sport/2021

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

2021[brontekst bewerken]

17 oktober[brontekst bewerken]

19 september[brontekst bewerken]

18 september[brontekst bewerken]

  • DartsNederlander Michael van Gerwen wint de Nordic Darts Masters in Kopenhagen, door de Engelse Fallon Sherrock in de finale uit te schakelen met 11-7. Van Gerwen komt eerst achter in de partij, maar weet toch nog te winnen. Sherrock is de eerste vrouw ooit die de finale van een televisietoernooi, met ook mannen, weet te halen. In de kwartfinale heeft ze geluk dat haar tegenstander uit is gevallen en ze die wedstrijd niet hoeft te spelen. In de halve finale wint ze van de Belg Dimitri Van den Bergh, die eerst met resp. 8-3 en later 10-6 voorstaat, maar acht matchdarts mist. Ze wint met 11-10. Van Gerwen wint in de halve finale van Jonny Clayton uit Wales met 11-7. Dit is de eerste titel voor Michael van Gerwen in 2021, wat een zeer emotionele Michael van Gerwen laat blijken na zijn overwinning op Sherrock. Enkele jaren terug won hij ca. 25 titels per jaar, op vaak nog grotere toernooien.

12 september[brontekst bewerken]

18 augustus[brontekst bewerken]

  • Atletiek – De 25-jarige Poolse Maria Andrejczyk, die zilver haalde op de Olympische Zomerspelen 2020 (2021), veilt haar in Tokio gepakte zilveren medaille bij het speerwerpen, om zo een dure hartoperatie van de jonge Miloszek te bekostigen. De ingreep die het jongetje nodig heeft kost 150.000 euro en moet in de Verenigde Staten plaatsvinden. Maria Andrejczyk overwon zelf botkanker in 2018 en vindt de operatie van de jongen belangrijker dan haar medaille. De worp van 64,61 meter is de derde beste worp bij het speerwerpen tijdens deze Olympische Spelen, door een vrouw.

14 augustus[brontekst bewerken]

  • Sterkste Man van Nederland – Na eindelijk het groene licht te hebben gekregen, vanwege de coronamaatregelen, gaat de Sterkste Man van Nederland 2021 door, op het Heutzplein in Kampen. Kelvin de Ruiter wint voor de tweede keer, net als in 2019 (vorige editie, 2020, ging niet door), George Sulaiman, de zoon van oudgediende Simon Sulaiman, wordt tweede, Angelo van der Pas derde en Johan Langhorst, die voor de twaalfde keer meedoet, halverwege de wedstrijd, na drie onderdelen eerste staat, wordt door omstandigheden toch vierde. Pas bij het laatste (loodzware) onderdeel wordt de eindrangschikking bepaald. Volgens de deelnemers, de organisatie en het publiek is deze 33e editie een succes, ondanks de restricties betreffende het toegelaten publiek. Voor de wedstrijd begint wordt een minuut stilte gehouden voor Theo Hams en Sylvio van der Pas, liefhebbers en zelf ook krachtpatsers; de vaders van Jarno Hams en Angelo van der Pas).

11 juli[brontekst bewerken]

  • Voetbal – In het Wembley Stadium in Londen, wordt de Finale Europees kampioenschap voetbal 2020 gespeeld tussen Engeland en Italië. Het is 55 jaar terug dat Engeland in een finale staat. Na een verlenging blijft het 1-1 en volgen strafschoppen. Italië wint de serie strafschoppen met 3-2 en is de nieuwe Europees kampioen. Officieel zou dit kampioenschap in 2020 plaatsvinden, maar door de coronapandemie werd het een jaar uitgesteld.

20 juni[brontekst bewerken]

16 juni[brontekst bewerken]

20 februari[brontekst bewerken]

14 februari[brontekst bewerken]

9 februari[brontekst bewerken]

8 februari[brontekst bewerken]

7 februari[brontekst bewerken]

6 februari[brontekst bewerken]

31 januari[brontekst bewerken]

  • Atletiek – De polsstokhoogspringers Femke Pluim en Menno Vloon blijven gelijk opgaan. Niet alleen is het Nederlandse duo praktisch even oud (zij schelen slechts één dag in leeftijd) en bevatten hun voor- en achternamen evenveel letters, zij zijn nu ook beiden zowel in- als outdoor Nederlands recordhouder. Pluim was dat al, maar verbetert haar eigen indoorrecord van veertien dagen geleden tijdens de Perche en Or in Tourcoing met 1 cm door ditmaal over 4,52 m te springen. Vloon komt in Düsseldorf tot een verbetering met 6 cm van het record dat Rens Blom in 2003 op 5,75 m stelde en dat in 2020 werd geëvenaard door Rutger Koppelaar. Overigens stond het indoor PR van Vloon op 5,70 m, dus die maakt de grootste sprong vooruit.
  • Darts – De 46-jarige Jonny Clayton uit Wales, wint zijn eerste Major bij de PDC door de 54-jarige Mervyn King uit Engeland te verslaan, met 11-8 in legs tijdens de The Masters, 2021. King grijpt weer naast een titel en heeft in zijn lange loopbaan nog geen titel gewonnen bij de PDC, maar wel in finales gestaan. Clayton doet wat minder lang mee bij de PDC dan King, sinds 2015, en heeft het moeilijk tegen King, die uitstekend speelt. Clayton gooit het laatste deel van de wedstrijd net even beter en breakt King enkele keren en gaat er met de grote beker en £60,000 vandoor. King wint de kleinere beker en £25,000. Alle hooggeplaatste spelers zijn uitgeschakeld in eerdere rondes.

30 januari[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Bij indoorwedstrijden in Wenen worden twee oude Nederlandse indoorrecords verbeterd. Femke Bol en Lieke Klaver zetten nieuwe nationale toptijden in de recordboeken. Eerst is het op de 400 m Lieke Klaver die het 23 jaar oude indoorrecord van Ester Goossens van 51,82 s bijstelt naar 51,48 s. Zij is nog niet bekomen van de inspanning, of Femke Bol haalt er in de volgende serie alweer ruim een halve seconde vanaf en stelt het record ten slotte op 50,96 s, tevens de snelste wereldtijd tot nu toe. Later op de dag krijgt Klaver alsnog haar nationale record, als zij op de 200 m tot 23,17 s komt. Dat is 0,17 seconde sneller dan Els Vader in 1988 in Liévin. De ongeneeslijk zieke Vader is blij voor Klaver en uit haar felicitatie vanuit Culemborg, Nederland.