Portaal:In het nieuws/Sport/2014

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

18 december[brontekst bewerken]

17 december[brontekst bewerken]

  • Atletiek - De Amerikaanse oud-atleet Jon Drummond wordt voor acht jaar geschorst wegens het overtreden van diverse anti-doping regels. Het Amerikaanse Anti-Doping Agentschap USADA heeft vastgesteld dat Drummond, in 2000 olympisch kampioen op de 4 x 100 m estafette en voormalig trainer van veelvoudig sprintkampioen Tyson Gay, in het bezit is geweest van prestatieverhogende middelen, die hij vervolgens heeft verhandeld en toegediend aan een atleet die aan zijn zorg was toevertrouwd. De acht jaar durende schorsing gaat in op de dag van de arbitraire beslissing: 17 december 2014.

16 december[brontekst bewerken]

  • Sportgala - Het jaarlijkse Sportgala van NOC*NSF in samenwerking met de NOS wordt deze keer gedomineerd door het voetbal. Arjen Robben wordt uitgeroepen tot sportman van het jaar, Louis van Gaal tot coach van het jaar, het Nederlands Elftal tot sportploeg van het jaar en de openingsgoal van Robin van Persie tijdens het WK 2014 tegen Spanje tot sportmoment van het jaar. Alleen de sportvrouw van het jaar komt uit een andere tak van sport: schaatsster Ireen Wüst komt die eer toe. Zij werd het afgelopen jaar wereldkampioene en Europees kampioene allround en voegde daar bovendien vijf olympische medailles aan toe, twee gouden en drie zilveren, waarmee zij de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden werd.

12 december[brontekst bewerken]

7 december[brontekst bewerken]

6 december[brontekst bewerken]

5 december[brontekst bewerken]

4 december[brontekst bewerken]

3 december[brontekst bewerken]

23 november[brontekst bewerken]

21 november[brontekst bewerken]

8 november[brontekst bewerken]

24 oktober[brontekst bewerken]

21 oktober[brontekst bewerken]

  • Atletiek - Oscar Pistorius is door de rechtbank in Pretoria veroordeeld tot vijf jaar cel voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp. De ‘Blade runner’ heeft altijd volgehouden, dat hij dacht dat er een inbreker in huis was. Daarnaast heeft hij ook nog drie jaar voorwaardelijk gekregen voor het afvuren van een wapen.

20 oktober[brontekst bewerken]

  • Atletiek - Oud-hoogspringster Miloslava Rezková overlijdt aan de gevolgen van kanker. De Tsjecho-Slowaakse werd in 1968 in Mexico-Stad op achttienjarige leeftijd olympisch kampioene met een sprong over 1,82 m, terwijl ze zelf slechts 1,69 m lang was. Ze gold destijds als de jongste olympisch kampioene. Een jaar later veroverde ze in Praag ook de Europese titel. Rezková werd 64 jaar oud.

19 oktober[brontekst bewerken]

  • Zwemsport - Femke Heemskerk blijkt op het internationale kortebaan-zwemfestival in Aken in goeden doen, want op zondag vestigt zij zelfs twee nationale records. Eerst verbetert zij haar eigen nationale toptijd op de 200 meter wisselslag naar 2.07,26, om later op de dag op de 200 meter vrije slag naar haar derde record in drie dagen te zwemmen. Met 1.51,72 blijft zij ruim onder haar eigen vorige toptijd uit 2013.

17 oktober[brontekst bewerken]

12 oktober[brontekst bewerken]

11 oktober[brontekst bewerken]

8 oktober[brontekst bewerken]

  • Schaatsen – In zijn woonplaats Heerenveen overlijdt Jeen van den Berg. De Friese schaatslegende debuteerde in de Elfstedentocht van 1947 en schreef die van 1954 op zijn naam. Hij nam ook deel aan de beroemde schaatstocht in 1956 en aan de "Hel van ‘63", waarin hij als derde finishte. Vervolgens reed hij de Elfstedentocht in 1985, 1986 en 1997 als toerrijder. Daarnaast nam hij tweemaal deel aan de Olympische Spelen, in 1956 en 1960. Jeen van den Berg werd begin dit jaar getroffen door een hersenbloeding, waarna zijn gezondheid hard achteruit ging en hij in een verzorgingstehuis moest worden opgenomen. Hij werd 86 jaar.

5 oktober[brontekst bewerken]

  • Formule 1 – Voormalig Formule 1-coureur Andrea de Cesaris komt om bij een verkeersongeluk. Op de rondweg van Rome komt hij met zijn motorfiets tegen de vangrails terecht en is op slag dood. De Italiaan reed van 1980 tot en met 1994 in de Formule 1 en was met zijn totaal van 208 Grands Prix een van de meest ervaren coureurs in de geschiedenis van de koningsklasse in de autosport. Hij won er echter niet een, maar finishte wel twee keer als tweede. De Cesaris is 55 jaar geworden.
  • Formule 1 – Tijdens de onder moeilijke omstandigheden verreden Grand Prix van Japan loopt Marussia-coureur Jules Bianchi na een zware crash ernstig hoofdletsel op. De Fransman vliegt tegen het einde van de race als gevolg van aquaplaning van de baan en botst zijwaarts tegen een takelwagen, die juist bezig is om de een ronde eerder op dezelfde plek gecrashte bolide van Adrian Sutil te verwijderen. Bianchi is naar een ziekenhuis overgebracht en daar direct geopereerd.

3 oktober[brontekst bewerken]

28 september[brontekst bewerken]

24 september[brontekst bewerken]

18 september[brontekst bewerken]

  • Zeilen – Liefst twee gouden medailles verovert Nederland op de WK zeilen in het Spaanse Santander. In de Laser Radial-klasse wordt Marit Bouwmeester wereldkampioene door in de afsluitende medalrace als derde te eindigen. Het is al de tweede wereldtitel voor de Friezin, die eerder in 2011 wereldkampioene werd. In de klasse Laser wint Nicholas Heiner de titel door de slotrace overtuigend als eerste te beëindigen, nadat hij als derde in het klassement van start was gegaan.

13 september[brontekst bewerken]

  • Atletiek - De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, beter bekend als de 'blade runner', wordt voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp, op 14 februari vorig jaar, niet veroordeeld voor moord, maar wel voor doodslag. De strafmaat wordt later vastgesteld. Pistorius riskeert een celstraf die kan oplopen tot maximaal vijftien jaar. Bovendien is hij schuldig bevonden aan een schietincident in een druk bezocht restaurant.

8 september[brontekst bewerken]

7 september[brontekst bewerken]

5 september[brontekst bewerken]

31 augustus[brontekst bewerken]

29 augustus[brontekst bewerken]

27 augustus[brontekst bewerken]

26 augustus[brontekst bewerken]

24 augustus[brontekst bewerken]

23 augustus[brontekst bewerken]

22 augustus[brontekst bewerken]

21 augustus[brontekst bewerken]

20 augustus[brontekst bewerken]

19 augustus[brontekst bewerken]

18 augustus[brontekst bewerken]

17 augustus[brontekst bewerken]

16 augustus[brontekst bewerken]

15 augustus[brontekst bewerken]

14 augustus[brontekst bewerken]

13 augustus[brontekst bewerken]

12 augustus[brontekst bewerken]

9 augustus[brontekst bewerken]

5 augustus[brontekst bewerken]

  • Atletiek - Na een langdurig ziekbed overlijdt op 68-jarige leeftijd de Hongaarse speerwerpster Angéla Németh. Nemeth, die in eerste instantie had gekozen voor de basketballsport, waarin zij zelfs tot Hongaars international uitgroeide, ontdekte nadien haar talent voor het werpen en ontwikkelde zich vervolgens als speerwerpster. In 1968 bereikte zij in deze discipline het hoogst haalbare door in Mexico-Stad olympisch kampioene te worden. Nemeth is tot nu toe de enige Hongaarse die ooit een olympische titel op een werpnummer veroverde.

27 juli[brontekst bewerken]

26 juli[brontekst bewerken]

24 juli[brontekst bewerken]

20 juli[brontekst bewerken]

14 juli[brontekst bewerken]

  • Atletiek - In het Amerikaanse Georgia overlijdt Alice Coachman, olympisch kampioene hoogspringen in Londen in 1948. De Amerikaanse was de eerste zwarte vrouw die een gouden olympische medaille won. Coachman, die 90 jaar is geworden, stierf aan een hartstilstand na ademhalingsproblemen. Enkele maanden eerder was zij getroffen door een beroerte, waarvoor zij in een verpleeghuis werd behandeld.

13 juli[brontekst bewerken]

  • Wegwielrennen – Oud-wielrenner Jan Nolten overlijdt, nadat hij op 10 juli was getroffen door een zware hersenbloeding. Nolten begon zijn wielercarrière in de jaren vijftig. Hij debuteerde in 1952 in de Tour de France en won een etappe naar Monaco. Een jaar later wist hij weer een etappe op zijn naam te schrijven. De coureur stond vooral bekend om zijn klimkracht. Nolten is 84 jaar oud geworden.

12 juli[brontekst bewerken]

  • Atletiek - Tijdens de London Grand Prix, één van de wedstrijden in de Diamond League-serie, die dit jaar wegens verbouwingen aan het Londense Olympisch Stadion is verhuisd naar Glasgow en voor de gelegenheid is omgedoopt tot Sainsbury's Glasgow Grand Prix, doen Nederlandse atletes goede zaken. Eerst wint Sifan Hassan op vijdag de 1500 m in 4.00,67, waarbij zij in de eindsprint wereldkampioene Abeba Aregawi achter zich houdt. Het is in deze serie alweer de tweede zege op rij van Hassan. Een dag later vestigt Dafne Schippers alle aandacht op zich. Om te beginnen wint zij op de 100 m de B-finale in 11,03 s, een verbetering van het 28 jaar (!) oude record van Nelli Cooman met 0,05 seconden, om vervolgens op de 200 m olympisch kampioene Allyson Felix en Blessing Okagbare met borstlengte te verslaan en de hoofdprijs binnen te halen. Haar winnende 22,34 s is bovendien opnieuw een Nederlands record, want 0,01 s sneller dan haar eerdere record van eind mei in Götzis.
  • Sterkste Man van Nederland - Alex Moonen wint voor de eerste keer de titel Sterkste Man van Nederland in Meppel. Niels Gordijn wordt tweede en Kelvin de Ruiter derde. Jarno Hams, die zijn achtste titel wil halen, in een sterk deelnemersveld, slaagt daar niet in. Hams is de afgelopen tien jaar ongeslagen geweest, en deed twee keer niet mee. Hij werd zeven keer Sterkste Man van Nederland en moest het vandaag doen met een vierde plaats en kondigde daarna aan te stoppen met deze wedstrijd.

9 juli[brontekst bewerken]

8 juli[brontekst bewerken]

7 juli[brontekst bewerken]

  • Voetbal – Voetballegende Alfredo Di Stéfano overlijdt na een hartaanval, die hem op 5 juli, een dag na zijn 88ste verjaardag, had getroffen. De oud-voetballer werd daarna gereanimeerd en naar een ziekenhuis gebracht, waar hij tot maandag kunstmatig in leven werd gehouden. Eerder had de voormalige international van Argentinië, Colombia en Spanje in 2005 vier bypasses gekregen na een hartinfarct. Di Stéfano, die aanvankelijk in zijn geboorteland voor onder andere CA River Plate had gespeeld, veroverde in de periode van 1953 tot en met 1964 met zijn Spaanse club Real Madrid niet minder dan vijf keer de Europacup I en werd acht keer landskampioen. 'De Blonde Pijl' was decennialang (tot 2009) topscorer aller tijden.

6 juli[brontekst bewerken]

5 juli[brontekst bewerken]

3 juli[brontekst bewerken]

2 juli[brontekst bewerken]

  • Wegwielrennen – Bij Daryl Impey zijn bij een dopingcontrole sporen van een verboden middel aangetroffen. Zowel in de A- als in de B-staal is Probecenid gevonden, een stof die verboden middelen in de urine maskeert. De controle vond plaats tijdens de Zuid-Afrikaanse kampioenschappen in februari. Orica-GreenEdge, de ploeg van Impey, heeft de Zuid-Afrikaan inmiddels op non-actief gesteld.

26 juni[brontekst bewerken]

16 juni[brontekst bewerken]

  • Formule 1 - Michael Schumacher ontwaakt na een half jaar uit zijn Coma, waarin de zevenvoudig wereldkampioen was terechtgekomen na een ski-ongeluk in december vorig jaar. Schumacher heeft het ziekenhuis in Grenoble inmiddels zelfs verlaten en is overgebracht naar een revalidatiecentrum. Volgens zijn manager zou hij weer stemmen horen en reageren op bewegingen.

14 juni[brontekst bewerken]

13 juni[brontekst bewerken]

9 juni[brontekst bewerken]

8 juni[brontekst bewerken]

  • Krachtsport - Alex Moonen en Jarno Hams behalen de titel Sterkste Team van Nederland. Deze wedstrijd wordt bijna elk jaar gehouden en dit jaar in Lopik. Aangezien de wedstrijd Sterkste Man van Nederland ongeveer een maand later plaatsvindt, is de teamwedstrijd voor de meeste deelnemers tevens een graadmeter voor de titel van Sterkste Man van Nederland.
  • Formule 1 – De tot nu toe dit jaar vertoonde suprematie door het F1-team van Mercedes GP, resulterend in zes overwinningen in even zovele races door Nico Rosberg (twee) en Lewis Hamilton (vier), wordt in de zeer spectaculaire Grote Prijs van Canada doorbroken. Nadat halverwege de wedstrijd beide op kop liggende Mercedessen vrijwel tegelijkertijd met verlies aan motorvermogen te kampen hebben gekregen, valt Hamilton niet veel later uit en weet de nog lang aan de leiding liggende Rosberg zich enkele ronden voor het einde de aanstormende Red Bull-coureur Daniel Ricciardo niet langer van het lijf te houden. Terwijl de Australiër naar zijn eerste GP-overwinning ooit rijdt, weet Rosberg de schade beperkt te houden. Hij finisht als tweede, mede geholpen door een forse crash tussen de eveneens sterk aandringende Sergio Perez en Felipe Massa. Wereldkampioen Sebastian Vettel wordt derde.
  • TennisRafael Nadal schrijft weer eens geschiedenis. De Spanjaard verovert op Roland Garros zijn negende titel, door in een viersetter de Serviër Novak Djokovic te verslaan. Nadal is bovendien de eerste ooit, die bij de French Open vijf titels op rij verovert.

7 juni[brontekst bewerken]

  • Tennis – In een zinderende, meer dan drie uur durende driesetter, verovert Maria Sjarapova voor de tweede maal in haar loopbaan de titel op Roland Garros. De Russin heeft tijdens de finale de grootst mogelijke moeite met de 22-jarige Roemeense Simona Halep, die voor het eerst in haar carrière in de finale van een grandslamtoernooi staat, maar daar totaal niet van onder de indruk lijkt. Halep verzet zich tot aan het eind fel, maar moet met 6-4, 6-7 en 6-4 ten slotte haar meerdere erkennen in Sjarapova, die in Parijs haar vijfde grandslamtitel verovert. Eerder had zij in 2012 op Roland Garros gezegevierd.
  • BeachvolleybalMadelein Meppelink en Marleen van Iersel worden in het Italiaanse Cagliari (Sardinië) Europees kampioen beachvollybal. Voor Van Iersel, die tot en met 2013 een koppel vormde met Sanne Keizer, is het de tweede titel, voor Meppelink de eerste.

1 juni[brontekst bewerken]

  • Atletiek - Ongekend succesvol verloopt voor de Nederlandse afvaardiging de Hypo-Meeting in Götzis, ook wel de officieuze wereldkampioenschappen meerkamp genoemd. Alle zes Nederlandse deelnemers (vier vrouwen op de zevenkamp en twee mannen op de tienkamp) leveren PR-scores af. Daarbij verbetert Dafne Schippers (derde met 6545 punten) haar eigen nationale record van 6477 punten, dat zij vorig jaar augustus tijdens de WK in Moskou had gevestigd. Was zij er niet bij geweest, dan had Nadine Broersen dit record echter overgenomen, want die wordt in Götzis vierde met 6536 punten.
    De Belgische Nafissatou Thiam doet nauwelijks voor haar Nederlandse concurrentes onder, want zij eindigt vlak achter Schippers en Broersen als vijfde met 6508 punten en ook dat is een dik nationaal record, want het vorige stond sinds 2013 op haar naam met 6298 punten.

31 mei[brontekst bewerken]

25 mei[brontekst bewerken]

  • Turnen – Voor de tweede keer in zijn loopbaan verovert Epke Zonderland in Sofia de Europese titel op de rekstok. Eerder werd hij Europees kampioen in 2011, zijn eerste internationale titel toen. Inmiddels is de regerend olympisch- en wereldkampioen op dit onderdeel een klasse apart. Hij hoefde in zijn oefening niet eens alle risico's te nemen om met een score van 15,866 de concurrentie ver voor te blijven. Sam Oldham behaalt met 14,866 het zilver, Kristian Thomas met 14,808 het brons.

19 mei[brontekst bewerken]

  • Formule 1 - In zijn woonplaats Gold Coast in Australië overlijdt oud-wereldkampioen Formule 1 Jack Brabham. Brabham behaalde in totaal drie wereldtitels in de koningsklasse van de autosport. Wat hem uniek maakt is, dat hij de enige is die deze titel veroverde in een auto die hij zelf had ontworpen. Dat was in 1966, nadat hij eerder in 1959 en 1960 de wereldtitel had veroverd in een Cooper. Jack Brabham is 88 jaar oud geworden.

18 mei[brontekst bewerken]

  • Atletiek - Bij de Diamond League meeting in Shanghai loopt Sifan Hassan alweer een oud Nederlands record van Elly van Hulst uit de recordboeken. Na de indoor- is het ditmaal de outdoorversie van de 1500 m, die al sinds 1987 op 4.03,63 stond. Hassan loopt in Shanghai 4.01,19, waarmee ze niet alleen derde wordt, maar zich ook kwalificeert voor de EK in Zürich. Hassan kan nu in Zürich uitkomen op zowel de 1500 m als de 5000 m, waarop zij zich veertien dagen geleden al kwalificeerde.

17 mei[brontekst bewerken]

  • Atletiek - Jolien Boumkwo is hard op weg om zich te kwalificeren voor de EK, die dit jaar in augustus in Zürich worden gehouden. De Belgische atletiekbond heeft voor atleten onder 23 jaar bij het kogelslingeren 68,00 m als kwalificatie-eis gesteld en Boumkwo is die limiet inmiddels dicht genaderd. Via 62,44 en 62,87, eerder deze maand, verbetert zij zich ditmaal op de Vlaamse atletiekkampioenschappen in Gentbrugge tot 66,67 m. Nog 1,33 meter te gaan en ze mag naar Zürich. Hoe dan ook, elke verbetering betekent tevens een Belgisch record, want dat heeft zij sowieso al sinds mei 2012 in handen.

14 mei[brontekst bewerken]

  • Atletiek - De Atletiekunie schorst atlete Adriënne Herzog. Deze maatregel is het gevolg van een positieve uitslag van een out of competition dopingtest op 16 maart 2014 in Amerika en waarover de Dopingautoriteit de Atletiekunie per brief van 9 mei 2014 heeft geïnformeerd. De schorsing duurt in elk geval, totdat de uitslag van de B-staal bekend is en houdt in dat Herzog dus geen wedstrijden mag lopen, geen deel mag uitmaken van een nationale selectie, niet aan trainingen mag deelnemen onder de vlag van de bond en die ook niet mag geven, noch enige begeleidingsactiviteiten bij trainingen of wedstrijden mag uitvoeren.

10 mei[brontekst bewerken]

  • Krachtsport - Alex Moonen haalt zijn vierde titel als Sterkste Limburger (Nederland) binnen bij de vijfde editie van dit evenement op de Markt in Kerkrade, met 90 punten. Vorig jaar kon Moonen niet meedoen vanwege een blessure. De winnaar van vorig jaar, Enzo Tauro, werd tweede met 80 punten en Teun Moors werd derde met 71,5 punten. Het evenement vindt plaats via de Stichting SMTL (Strongest Man Team Limburg), dat door Alex Moonen is opgericht.

9 mei[brontekst bewerken]

8 mei[brontekst bewerken]

  • Atletiek - De Spaanse oud-verspringer Yago Lamela wordt dood aangetroffen in zijn woning in Avilés. Over de doodsoorzaak van de voormalige Europese recordhouder met 8,56 m is nog niets bekend. Yamela, die in 1999 Europees kampioen U23 werd en die driemaal een zilveren en eenmaal een bronzen medaille veroverde op WK's (zilver op de WK van 1999 en brons op de WK van 2003 en tweemaal zilver op de indoor-WK's van 1999 en 2003), behoorde jarenlang tot de wereldtop. Hij stopte met atletiek in 2009. Lamela werd 36 jaar.

2 mei[brontekst bewerken]

27 april[brontekst bewerken]

26 april[brontekst bewerken]

22 april[brontekst bewerken]

13 april[brontekst bewerken]

12 april[brontekst bewerken]

  • AtletiekSteve Hooker stopt ermee. De Australische oud-olympisch en –wereldkampioen bij het polsstokhoogspringen kan fysiek en mentaal de motivatie niet meer opbrengen om naar een volgend hoogtepunt toe te werken. Hij neemt nu afscheid met zijn deelname aan de 200 m en 4 x 400 m estafette tijdens een wedstrijd in Albert Park in Melbourne. "Het is zeker niet de manier waarop ik mijn carrière wilde beëindigen. De enige reden waarom ik lang met het springen ben doorgegaan was, omdat ik hoopte met een goed resultaat te kunnen stoppen. Uiteindelijk heb ik mij erbij neergelegd, dat dit mij onvoldoende motiveerde om op topniveau terug te keren", aldus Hooker.

10 april[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Na Sherone Simpson is nu ook de Jamaicaanse topsprinter Asafa Powell voor achttien maanden geschorst. De voormalige wereldrecordhouder op de 100 m en oud-olympisch en -wereldkampioen op de 4 x 100 m estafette liep vorig jaar zomer, net als enkele van zijn landgenoten, tegen de lamp bij een dopingcontrole tijdens de Jamaicaanse trials. Powell, die positief testte op het stimulerende middel oxilofrine, heeft verklaard dat hij dit onbewust via een voedingssupplement heeft binnengekregen. De schorsing is overigens met terugwerkende kracht vanaf juni 2013 ingegaan, zodat hij eind van dit jaar alweer in wedstrijden mag uitkomen.

8 april[brontekst bewerken]

  • Hockey – Na dit seizoen stopt Ronald Brouwer met hockey op het hoogste niveau. Hij wil zich volledig gaan richten op zijn maatschappelijke carrière. Brouwer, die binnenkort 35 jaar wordt, speelt sinds het seizoen 2006-2007 voor HC Bloemendaal, waarmee hij vier keer landskampioen werd. Daarnaast behaalde hij twee titels in de Euro Hockey League en kwam hij in totaal in 189 interlands uit voor het Nederlands hockeyteam.

8 april[brontekst bewerken]

3 april[brontekst bewerken]

  • Volleybal – Oud-bondscoach Pierre Mathieu overlijdt aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Mathieu is jarenlang actief geweest als trainer in het volleybal. Van 1998 tot 2000 was hij bondscoach van de Nederlandse vrouwenploeg, waarmee hij in 1999 als vijfde eindigde op het EK. Op het WK in 1998 werd hij met dit team zevende. Mathieu is 70 jaar geworden.

20 maart[brontekst bewerken]

  • Kungfu - Team Hong Ying Leiden is er voor de vierde keer achtereen in geslaagd om veel medailles binnen te halen op de Wereldkampioenschappen Kungfu te China, met voornamelijk Choy Li Fut, maar ook Tai chi en San shou (sanda). Dit keer stelt sifu (meester/leraar) Mark Horton, in tegenstelling tot de twee vorige jaren, een internationaal team samen. Het team bestaat uit vijf man, waaronder de sifu zelf. Voor Nederland haalt Chi Kin Melvyn Tang van Hong Ying Leiden en Den Haag vier gouden medailles binnen en een zilveren. Yu Dai Fu, ook van Hong Ying Leiden, haalt vijf gouden medailles en drie zilveren. Voor Ierland haalt Adrian Kears vier gouden medailles en twee zilveren. Voor Spanje haalt Victor Melandro drie gouden medailles en een zilveren. Sifu Mark Horton haalt zeven gouden medailles binnen en wordt daarmee 'Grandchampion', vanwege het halen van de meeste gouden medailles van het hele toernooi. Horton deed alleen tai chi dit jaar. In totaal zijn 23 gouden en 7 zilveren medailles behaald, een ongekende prestatie op het grootste kungfutoernooi ter wereld, met meer dan 11.000 deelnemers uit 55 landen.

8 maart[brontekst bewerken]

7 maart[brontekst bewerken]

4 maart[brontekst bewerken]

2 maart[brontekst bewerken]

1 maart[brontekst bewerken]

28 februari[brontekst bewerken]

25 februari[brontekst bewerken]

23 februari[brontekst bewerken]

22 februari[brontekst bewerken]

  • Olympisch schaatsen - Een voor Nederland uniek olympisch toernooi eindigt met een dubbele triomf. Zowel de mannen als de vrouwen winnen goud op de Ploegenachtervolging. Ireen Wüst wint haar vierde gouden medaille en passeert Inge de Bruijn als meest succesvolle Nederlandse olympische sporter ooit. Sven Kramer behaalt zijn derde olympische titel. In Sotsji haalde op ieder langebaanschaatsnummer ten minste één Nederlander een medaille.

19 februari[brontekst bewerken]

18 februari[brontekst bewerken]

16 februari[brontekst bewerken]

15 februari[brontekst bewerken]

13 februari[brontekst bewerken]

12 februari[brontekst bewerken]

11 februari[brontekst bewerken]

10 februari[brontekst bewerken]

9 februari[brontekst bewerken]

8 februari[brontekst bewerken]

6 februari[brontekst bewerken]

1 februari[brontekst bewerken]

26 januari[brontekst bewerken]

25 januari[brontekst bewerken]

19 januari[brontekst bewerken]

12 januari[brontekst bewerken]

5 januari[brontekst bewerken]

1 januari[brontekst bewerken]