Portaal:In het nieuws/Sport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Datum: 19 oktober   |   Tijd: 11:54 MET<- Sport in 2006 ->
<- Sport in 2007 ->
<- Sport in 2008 ->
<- Sport in 2009 ->
<- Sport in 2010 ->
<- Sport in 2011 ->
<- Sport in 2012 ->
<- Sport in 2013 ->
<- Sport in 2014 sportnieuws 2014 ->
<- Sport in 2015 sportnieuws 2015 ->
<- Sport in 2016 sportnieuws 2016 ->
<- Sport in 2017 sportnieuws 2017 ->


Zie eveneens

Wikinews-logo.png

nl.Wikinieuws.org Sport

Portaal Sport.png

Portaal:Sport

In het nieuws

Sport algemeen

Actuele evenementen[bewerken]

Personen[bewerken]

Voetbalclubs[bewerken]

Zie ook[bewerken]

bewerk

Laatste sportberichten


20170409 Abdi Nageeye finisht als snelste Nederlander bij de Marathon van Rotterdam.jpg

Eerder in het nieuws[bewerken]

1 oktober[bewerken]

30 september[bewerken]

29 september[bewerken]

23 september[bewerken]

 • Atletiek – De Turkse Aslı Çakır Alptekin, die al twee keer eerder werd geschorst vanwege verdachte schommelingen in haar biologisch paspoort (de tweede keer acht jaar, hoewel deze straf later werd ingekort tot vier jaar), is recent opnieuw betrapt op dopinggebruik. Dit betekent dat de Turkse, die eerder al vanwege genoemde schorsingen haar olympische en Europese titels op de 1500 m had moeten inleveren, haar spikes nu definitief aan de wilgen kan hangen. De Turkse atletiekfederatie heeft haar ditmaal namelijk voor het leven geschorst.
 • Wielrennen – Het kan niet op voor Nederland bij de WK wielrennen in het Noorse Bergen. Ditmaal is het Chantal Blaak die een wereldtitel verovert. Tijdens de titelstrijd op de weg bij de vrouwen verovert de Nederlandse de gouden medaille door enkele kilometers voor de finish te ontsnappen uit een kopgroep van zeven wielrensters en solo over de eindstreep te sprinten. En dat met een scheur in haar broek, een besmeurd shirt en een bebloede elleboog na een valpartij halverwege de wedstrijd. De Australische Katrin Garfoot verovert het zilver, de Deense Amalie Dideriksen het brons.

20 september[bewerken]

19 september[bewerken]

9 september[bewerken]

 • Atletiek – Bij de Birell Grand Prix van Praag, een wedstrijd die deel uitmaakt van de serie IAAF Gold Label Road Races, wint Joyciline Jepkosgei de 10 km in 29.43. Ze verbetert hiermee niet alleen haar eigen wereldrecord van 30.04, dat zij eerder dit jaar op 1 april in de Tsjechische hoofdstad liep tijdens de halve marathon, maar de Keniaanse is met haar nieuwe besttijd tevens de allereerste vrouw die de 10 km binnen het halve uur aflegt. Het is dit jaar al het vijfde wereldrecord van Jepkosgei, die behalve op de 10 km ook de snelste ooit is op de 15 km, 20 km en halve marathon.

27 augustus[bewerken]

 • Boksen - In Las Vegas Nevada vindt een speciale wedstrijd plaats tussen de al 40-jarige en nog ongeslagen bokser, Floyd Mayweather jr. (zijn vijftigste professionele gevecht) en wereldkampioen MMA Conor McGregor, in het superweltergewicht (-69,85 kg). Dit terwijl McGregor nog nooit een professionele partij heeft gebokst. Het gevecht is publiekelijk bekend als 'The Money Fight, dit omdat Mayweather circa 300 miljoen dollar zal opstrijken voor de partij (prijzengeld en deling in recette, pay-per-view, internationale uitzendrechten, en dergelijke samen), McGregor ruim 100 miljoen. De Ier houdt het uiteindelijk meer dan negen ronden vol tegen Mayweather. Halverwege de tiende stopt de scheidsrechter het duurste boksgevecht ooit, omdat McGregor zich niet voldoende meer verdedigt, waardoor Mayweather wint door TKO en voor de vijftigste keer ongeslagen is.
 • Hockey – De Nederlandse hockeymannen maken het Oranjesucces compleet door een dag na de vrouwen op het EK in Amstelveen met 4-2 eveneens het goud te veroveren. In dit geval betekent het de prolongatie van de ook in 2015 behaalde titel. De mannen staan in de finale, ook net als de vrouwen, tegenover België, maar kijken, in tegenstelling tot de vrouwen, in de rust nog tegen een 2-0 achterstand aan, na goals van Tom Boon en Cédric Charlier. Na de pauze zorgen eerst Robbert Kemperman en Mirco Pruyser voor een gelijke stand, waarna Mink van der Weerden uit een strafcorner de ploeg op voorsprong zet. Ten slotte maakt Pruyser in de laatste minuut de klus af en tekent voor zijn zesde EK-treffer.

26 augustus[bewerken]

24 augustus[bewerken]

20 augustus[bewerken]

13 augustus[bewerken]

7 augustus[bewerken]

6 augustus[bewerken]

5 augustus[bewerken]

3 augustus[bewerken]

30 juli[bewerken]

29 juli[bewerken]

27 juli[bewerken]

23 juli[bewerken]

22 juli[bewerken]

21 juli[bewerken]

18 juli[bewerken]

17 juli[bewerken]

16 juli[bewerken]

15 juli[bewerken]

14 juli[bewerken]

25 juni[bewerken]

11 juni[bewerken]

10 juni[bewerken]

7 juni[bewerken]

 • Atletiek – Bij een wedstrijd in Castricum werpt Thomas van Ophem de speer geheel onverwacht naar een afstand van 80,70 m, negentien centimeter verder dan het Nederlands record, dat sinds 1999 op naam staat van Johan van Lieshout. Van Ophems PR stond op dat moment op 72,12 m. Of het record officieel erkend zal worden, is overigens nog de vraag. In Castricum bestond het deelnemersveld namelijk zowel uit mannen als uit vrouwen en volgens het reglement kunnen in zo’n wedstrijd geen records worden gevestigd. De Atletiekunie heeft inmiddels geadviseerd om hoe dan ook het record volgens de daartoe bestaande procedure wel aan te vragen.

4 juni[bewerken]

28 mei[bewerken]

26 mei[bewerken]

20 mei[bewerken]

7 mei[bewerken]

 • Krachtsport – Op de Arnold Classic Zuid-Afrika die op 7 mei gehouden wordt in de Sandton Convention Centre in Johannesburg, haalt de Pool Mateusz Kieliszkowski de gouden plak. Jitse Kramer uit Nederland haalt het zilver, vooral te danken aan zijn prestatie met het dragen van een frame van 370 kg, over een lengte van 25 meter, waar Kramer tweede wordt en Kieliszkowski eerste. Kramers prestatie op het onderdeel Atlas Stones, waar Kilieszkowski slechts een punt haalt, bezorgt Kramer ook veel punten. Kilieskowski wint vooral de titel door enkele onderdelen te winnen, eentje waar Kramer en anderen niet aan meedoen, aangezien het Nederlandse en andere nationale records op dat onderdeel (log lift) lager liggen dan het startgewicht. Van de twaalf deelnemers valt er eentje van tevoren af, waardoor de wedstrijd met elf man gedaan wordt.

23 april[bewerken]

20 april[bewerken]

5 april[bewerken]

 • Schaatsen – In zijn woonplaats Ter Aar overlijdt Jan W. van der Hoorn. Op 8 februari 1948 kwam hij bij de Negende Elfstedentocht aanvankelijk als vijfde over de finish, maar werd later alsnog uitgeroepen tot winnaar toen bleek, dat de eerste vier onreglementaire hulp hadden gehad van het publiek. Van der Hoorn werd 93 jaar.

1 april[bewerken]

29 maart[bewerken]

19 maart[bewerken]

 • Kungfu - Sifu Mark Horton en zijn leerling, dj Laidback Luke (Lucas van Scheppingen) doen mee aan het WK Kungfu te China voor de school Hong Ying Wuguan te Leiden. Het is de 15e editie van het WK Kungfu. Het doel is om het record aantal gouden medailles in de discipline tai chi te behalen. Horton haalt in zijn eentje alle acht gouden medailles, iets wat nog nooit eerder voorgekomen is, aangezien men aan maximaal acht disciplines mag meedoen en niemand eerder alle acht gouden plakken haalde. Samen met Van Scheppingen wordt Horton feestelijk onthaald in Leiden. Van Scheppingen haalt ook een aantal gouden en zilveren medailles in verschillende disciplines.

5 maart[bewerken]

 • Schaatsen – Op het WK allround in het Noorse Hamar worden Sven Kramer en Ireen Wüst alle twee kampioen. Voor de beide 30-jarige Nederlandse schaatsers is het de negende respectievelijk zesde mondiale allround-titel. Kramer is heer en meester gedurende het gehele toernooi en heeft nog de meeste tegenstand te duchten van zijn trainingsmaatje Patrick Roest, die debuteert met een tweede plaats. Jan Blokhuijsen zorgt voor een 'clean sweep' door derde te worden. Ireen Wüst moet bij de vrouwen veel strijd leveren en weet zich pas op het laatste onderdeel aan de kop van het klassement te nestelen, dat lange tijd wordt aangevoerd door de verrassende Japanse Miho Takagi. Die wordt ten slotte derde, terwijl de Tsjechische Martina Sáblíková het zilver voor zich opeist.

4 maart[bewerken]

3 maart[bewerken]

28 februari[bewerken]

25 februari[bewerken]

23 februari[bewerken]

18 februari[bewerken]

 • Atletiek – In wat weleens zijn laatste optreden in een indoorwedstrijd zou kunnen zijn, verbetert Mo Farah zijn eigen Europese indoorrecord op de 5000 m met bijna anderhalve seconde tot 13.09,16. De Brit doet dit tijdens de indoorwedstrijden in Birmingham. Na de WK in Londen komende zomer gaat de 33-jarige Farah zich namelijk richten op de wegatletiek.

18 februari[bewerken]

17 februari[bewerken]

12 februari[bewerken]

11 februari[bewerken]

10 februari[bewerken]

9 februari[bewerken]

5 februari[bewerken]

 • Tafeltennis – Voor het eerst in haar carrière wint tafeltennister Li Jie de Europese top 12, sinds 2015 omgedoopt tot Europese top 16. De Nederlandse was in 2009 en 2012 eerder finaliste geweest, maar kwam toen beide malen niet verder dan de zilveren medaille. In 2010 en 2011 keerde zij met brons huiswaarts. Ditmaal verslaat zij in het Franse Antibes in de finale echter haar Duitse tegenstandster Petissa Solja, doordat die na een gelijk opgaande strijd in de derde game bij een 4-1 achterstand een blessure aan haar bovenarm oploopt en moet opgeven.

4 februari[bewerken]

2 februari[bewerken]

1 februari[bewerken]

25 januari[bewerken]

15 januari[bewerken]

2 januari[bewerken]

Externe links naar Nederlandstalige nieuwsbronnen[bewerken]