Resolutie 1371 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1371
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 26 september 2001
Nr. vergadering 4381
Code S/RES/1371
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Opstand in Macedonië
Beslissing Was tevreden over een raamakkoord dat was bereikt in Macedonië.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2001
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Mali Mali · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
Macedonië.

Resolutie 1371 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 26 september 2001.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarde onder meer Macedonië zich onafhankelijk. In tegenstelling tot andere delen van Joegoslavië bleef het er vrij rustig, tot 2001, toen Albanese rebellen in het noorden, aan de grens met Kosovo, in opstand kwamen. Daarbij werden langs beide zijden grof geweld gebruikt, en stond het land op de rand van een burgeroorlog. De NAVO en de EU kwamen echter tussen, en dwongen een akkoord af.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Macedonië had stappen ondernomen om een multi-etnische samenleving te worden. Op 13 augustus hadden de president en de vier politieke partijen in het land daarvoor een raamakkoord ondertekend.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad riep op resolutie 1345 en het raamakkoord volledig uit te voeren. Ook verwierp ze geweld met politieke doeleinden. De Europese Unie en de OVSE hadden waarnemers gestuurd om op de uitvoering van het akkoord toe te zien.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1371 op de Engelstalige Wikisource.