Resolutie 1367 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1367
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 10 september 2001
Nr. vergadering 4366
Code S/RES/1367
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Kosovo-oorlog
Beslissing Hief het wapenembargo tegen de Federale Republiek Joegoslavië op.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2001
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Mali Mali · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
De KFOR-sectoren in Kosovo.

Resolutie 1367 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 10 september 2001, en hief het wapenembargo tegen de Federale Republiek Joegoslavië, het latere Servië en Montenegro, op.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Kosovo-oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen Joegoslavië begin jaren 1990 uiteenviel ontstond een bloedige oorlog onder de voormalige deelrepublieken, waarvan de meeste onafhankelijk werden. Eén daarvan was de confederatie Servië en Montenegro, met haar zuidelijke provincie Kosovo. Het overgrote deel van de Kosovaarse bevolking bestaat uit Albanezen, waardoor de provincie onder Joegoslavië een grote autonomie kende. Die werd na het uiteenvallen door Servië ingetrokken, waarna het verzet tegen het land toenam. In 1996 nam het Kosovaarse Bevrijdingsleger de wapens op. Na internationale tussenkomst kwam Kosovo onder VN-bestuur te staan, en in 2008 verklaarde het zich onafhankelijk.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad merkte tot zijn tevredenheid op dat aan de voorwaarden in resolutie 1160 uit 1998, die een wapenembargo tegen de Federale Republiek Joegoslavië had ingesteld tot die zich terugtrok uit Kosovo, werd voldaan.

De veiligheidssituatie langs de Kosovaars-Servische grens bleef verder moeilijk en de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal Kofi Annan en de commandant van KFOR mochten het wapenvervoer naar Kosovo, in navolging van resolutie 1244, blijven inperken en strikt controleren.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Besluit de verboden opgelegd met resolutie 1160 te beëindigen.
  2. Besluit verder het comité opgericht met resolutie 1160 op te heffen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1367 op de Engelstalige Wikisource.