Resolutie 1356 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1356
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 19 juni 2001
Nr. vergadering 4332
Code S/RES/1356
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Somalische burgeroorlog
Beslissing Overwoog uitzonderingen op het embargo voor beschermende uitrusting voor VN-personeel, hulpverleners en media.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2001
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Mali Mali · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
Somalië.

Resolutie 1356 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 19 juni 2001 unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1960 werden de voormalige kolonies Brits Somaliland en Italiaans Somaliland onafhankelijk en samengevoegd tot Somalië. In 1969 greep het leger de macht en werd Somalië een socialistisch-islamitisch land. In de jaren 1980 leidde het verzet tegen het totalitair geworden regime tot een burgeroorlog en in 1991 viel het centrale regime. Vanaf dan beheersten verschillende groeperingen elke een deel van het land en enkele delen scheurden zich ook af van Somalië.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Herhaalt dat alle landen de maatregelen uit resolutie 733 moeten naleven, en dringt er bij elk land op aan om de nodige maatregelen te nemen om het wapenembargo volledig uit te voeren en af te dwingen.
  2. Beslist dat de maatregelen niet gelden voor beschermende kledij die tijdelijk naar Somalië worden gebracht door VN-medewerkers, hulpverleners of media voor persoonlijk gebruik.
  3. Beslist ook dat de maatregelen niet gelden voor niet-dodelijke militaire uitrusting voor humanitaire gebruik of als bescherming.
  4. Vraagt het comité (resolutie 751) over bovenstaande uitzonderingen te beslissen.
  5. Besluit om op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1356 op de Engelstalige Wikisource.