Resolutie 1383 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1383
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 6 december 2001
Nr. vergadering 4434
Code S/RES/1383
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Afghaanse Oorlog
Beslissing Sprak haar steun uit aan de overgangsregering en een akkoord over nieuwe overheidsinstellingen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2001
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Mali Mali · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
De president van de V.S. met enkele Afghaanse ministers medio 2002.

Resolutie 1383 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 6 december 2001 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie steunde de nieuwe Afghaanse overgangsregering en het akkoord over de oprichting van nieuwe overheidsinstellingen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Afghaanse Oorlog (2001-heden) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1979 werd Afghanistan bezet door de Sovjet-Unie, die vervolgens werd bestreden door Afghaanse krijgsheren. Toen de Sovjets zich in 1988 terugtrokken raakten ze echter slaags met elkaar. In het begin van de jaren 1990 kwamen ook de Taliban op. In september 1996 namen die de hoofdstad Kabul in. Tegen het einde van het decennium hadden ze het grootste deel van het land onder controle en riepen ze een streng islamitische staat uit.

In 2001 verklaarden de Verenigde Staten met bondgenoten hun de oorlog en moesten ze zich terugtrekken, waarna een interim-regering werd opgericht.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad bevestigde het recht van het Afghaanse volk om haar eigen politieke toekomst te bepalen. Ze wilde hen ook helpen de tragische conflicten in Afghanistan te beëindigen, verzoening en vrede te brengen en samen te werken met de internationale gemeenschap zodat het land niet langer een uitvalsbasis voor terroristen was. Op 5 december was een akkoord getekend over de oprichting van overheidsinstellingen.

De Veiligheidsraad stond achter de in dat akkoord getroffen regelingen. Alle groepen in Afghanistan werden opgeroepen het akkoord volledig uit te voeren en mee te werken aan de overgangsregering die op 22 december zou worden geïnstalleerd. Ze was ook bereid verdere actie te ondernemen om die regering te steunen. Ten slotte werden al die groepen ook opgeroepen te verzekeren dat hulporganisaties toegang hadden tot personen in nood.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1383 op de Engelstalige Wikisource.