Resolutie 1368 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1368
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 12 september 2001
Nr. vergadering 4370
Code S/RES/1368
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Terrorisme
Beslissing Veroordeelde de aanslagen op 11 september 2001.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2001
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Mali Mali · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
Een van de brandende World Trade Center-torens nadat een gekaapt vliegtuig erop invloog.

Resolutie 1368 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 12 september 2001, en veroordeelde de terreuraanslagen die een dag eerder waren gepleegd in de Verenigde Staten.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Aanslagen op 11 september 2001 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 11 september 2001 werden in de Verenigde Staten vier passagiersvliegtuigen gekaapt. Twee ervan boorden zich in de twee torens van het World Trade Center in New York, die volledig instortten. Het derde boorde zich in het Pentagon, het militaire hoofdkwartier, nabij Washington D.C., en richtte grote schade aan. Het vierde toestel stortte neer in Pennsylvania, maar had waarschijnlijk het Capitool of het Witte Huis als doelwit gehad. De aanslagen kostten samen bijna 3000 mensen het leven, exclusief de kapers en vermisten, en zouden in de volgende jaren een grote invloed op de wereldpolitiek hebben.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Bevestigt de principes en doelstellingen van het Handvest van de Verenigde Naties.
  • Is vastberaden alle bedreigingen door terreurdaden tegen de internationale vrede en veiligheid te bestrijden.
  • Erkent het recht op zelfverdediging.
  1. Veroordeelt de vreselijke terreuraanvallen op 11 september 2001 in New York, Washington D.C. en Pennsylvania, en beschouwt ze als een bedreiging van de internationale vrede en veiligheid.
  2. Condoleert de slachtoffers, hun families en het volk en de overheid van de Verenigde Staten.
  3. Roept alle landen op samen te werken om de daders en organisatoren en hun sponsoren te berechten.
  4. Roept ook de internationale gemeenschap op terreurdaden te voorkomen door meer samen te werken; in het bijzonder door resolutie 1269 uit te voeren.
  5. Is klaar om alle nodige stappen te nemen naar aanleiding van deze aanslagen en te strijden tegen alle vormen van terrorisme, in overeenstemming met zijn verantwoordelijkheden onder het Handvest van de Verenigde Naties.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1368 op de Engelstalige Wikisource.