Resolutie 1342 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1342
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 27 februari 2001
Nr. vergadering 4284
Code S/RES/1342
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict om de Westelijke Sahara
Beslissing Verlengde de MINURSO-missie tot 30 april.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2001
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Mali Mali · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
Een moskee in de kuststad Dakhla, Westelijke Sahara.
Een moskee in de kuststad Dakhla, Westelijke Sahara.

Resolutie 1342 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 27 februari 2001 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Begin jaren 1970 ontstond een conflict tussen Spanje, Marokko, Mauritanië en de Westelijke Sahara zelf over de Westelijke Sahara dat tot dan in Spaanse handen was. Marokko legitimeerde zijn aanspraak op basis van historische banden met het gebied. Nadat Spanje het gebied opgaf bezette Marokko er twee derde van. Het land is nog steeds in conflict met Polisario dat met steun van Algerije de onafhankelijkheid blijft nastreven. Begin jaren 1990 kwam een plan op tafel om de bevolking van de Westelijke Sahara via een volksraadpleging zelf te laten beslissen over de toekomst van het land. Het was de taak van de VN-missie MINURSO om dat referendum op poten te zetten. Het plan strandde later echter door aanhoudende onenigheid tussen de beide partijen waardoor ook de missie nog steeds ter plaatse is.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Besluit MINURSO's mandaat te verlengen tot 30 april 2001, in de verwachting dat de partijen zullen blijven proberen om, onder toezicht van de persoonlijk gezant van de secretaris-generaal, de vele problemen in verband met de uitvoering van het plan op te lossen en tot een wederzijdse politieke oplossing te komen.
  2. Vraagt de secretaris-generaal om de situatie voor het einde van dit mandaat te beoordelen.
  3. Besluit om op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1342 van de Engelstalige Wikisource.