Resolutie 1108 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1108
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 22 mei 1997
Nr. vergadering 3779
Code S/RES/1108
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict om de Westelijke Sahara
Beslissing Verlengde de MINURSO-missie tot 30 september.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Het woestijnlandschap van de Westelijke Sahara.
Het woestijnlandschap van de Westelijke Sahara.

Resolutie 1108 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 22 mei 1997.

Achtergrond[bewerken]

Begin jaren 70 ontstond een conflict tussen Spanje, Marokko, Mauritanië en de Westelijke Sahara zelf over de Westelijke Sahara dat tot dan in Spaanse handen was. Marokko legitimeerde zijn aanspraak op basis van historische banden met het gebied. Nadat Spanje het gebied opgaf, bezette Marokko er twee derde van. Het land is nog steeds in conflict met Polisario dat met steun van Algerije de onafhankelijkheid blijft nastreven. Begin jaren 90 kwam een plan op tafel om de bevolking van de Westelijke Sahara via een volksraadpleging zelf te laten beslissen over de toekomst van het land. Het was de taak van de VN-missie MINURSO om dat referendum op poten te zetten. Het plan strandde later echter door aanhoudende onenigheid tussen de beide partijen waardoor ook de missie nog steeds ter plaatse is.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Herinnert aan zijn vorige resoluties.
  • Herinnert aan de verklaring van zijn voorzitter over de situatie en de gezant van de secretaris-generaal.
  • Heeft het rapport van de secretaris-generaal beschouwd.
  1. Herhaalt dat er snel een vrije, eerlijke en onpartijdige volksraadpleging moet komen voor het zelfbeschikkingsrecht van de bevolking van de Westelijke Sahara.
  2. Besluit het mandaat van MINURSO tot 30 september te verlengen.
  3. Vraagt de partijen samen te werken met de gezant en de politieke wil te tonen om uit de huidige impasse te geraken.
  4. Vraagt de secretaris-generaal op de hoogte te worden gehouden en tegen 15 september een uitgebreid rapport in te dienen met daarin een evaluatie van alle aspecten van de kwestie.
  5. Besluit om op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]