Resolutie 1141 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1141
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 28 november 1997
Nr. vergadering 3837
Code S/RES/1141
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Haïti
Beslissing Richtte de MIPONUH-politiemissie op.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Een Haïtiaanse agent van de Nationale Politie, begeleid door een Amerikaanse marinier tijdens een politieoverval (foto: april 2004).
Een Haïtiaanse agent van de Nationale Politie, begeleid door een Amerikaanse marinier tijdens een politieoverval (foto: april 2004).

Resolutie 1141 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 28 november 1997.

Achtergrond[bewerken]

Na decennia onder dictatoriaal bewind won Jean-Bertrand Aristide in december 1990 de verkiezingen in Haïti. In september 1991 werd hij met een staatsgreep verdreven. Nieuwe verkiezingen werden door de internationale gemeenschap afgeblokt waarna het land in de chaos verzonk. Na Amerikaanse bemiddeling werd Aristide in 1994 in functie hersteld.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De UNTMIH-missie die met resolutie 1123 werd opgericht liep op 30 november ten einde. De VN-politie en -missies speelden een belangrijke rol bij de professionalisering van de politie en herstel van justitie in Haïti. Voor die eerste doelstelling was het ontwikkelingsplan nationale Haïtiaanse politie voor 1997-2001 opgesteld.

Handelingen[bewerken]

Het belang van een professionele en volledig functionerende politie met voldoende grootte en structuur was belangrijk voor een democratie en het herstel van justitie. Daarom werd de VN-Burgerpolitiemissie in Haïti (MIPONUH) opgericht met een eenmalig mandaat tot 30 november 1998 en bestaande uit 300 politie-agenten. Deze missie moest Haïti verder bijstaan bij de professionalisering van haar politieapparaat. Nog meer hulp zou van de gespecialiseerde organisaties moeten komen. De secretaris-generaal werd ten slotte gevraagd om tot het einde van het mandaat driemaandelijks te rapporteren over de uitvoering van deze resolutie.

Verwante resoluties[bewerken]