Resolutie 1112 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1112
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 12 juni 1997
Nr. vergadering 3783
Code S/RES/1112
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Bosnische Burgeroorlog
Beslissing Stemde in met de aanstelling van een nieuwe hoge vertegenwoordiger in Bosnië en Herzegovina.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Carlos Westendorp.
Carlos Westendorp.

Resolutie 1112 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 12 juni 1997.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bosnische Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarden verschillende deelstaten zich onafhankelijk. Zo ook Bosnië en Herzegovina, waar in 1992 een burgeroorlog ontstond tussen de Bosniakken, Kroaten en Serviërs. Deze oorlog, waarbij etnische zuiveringen plaatsvonden, ging door tot in 1995 vrede werd gesloten. Hierop werd de NAVO-operatie IFOR gestuurd die de uitvoering ervan moest afdwingen. Die werd in 1996 vervangen door SFOR, die op zijn beurt in 2004 werd vervangen door de Europese operatie EUFOR Althea.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Herinnert aan de resoluties 1031 en 1088.
  • Herinnert ook aan het raamakkoord voor vrede in Bosnië en Herzegovina.
  1. Verwelkomt de uitkomst van de ministeriële vergadering van de stuurgroep van de Vredesuitvoeringsraad en gaat akkoord met de aanstelling van Carlos Westendorp als hoge vertegenwoordiger voor Bosnië en Herzegovina als opvolger van Carl Bildt.
  2. Waardeert Carl Bildts werk.
  3. Bevestigt het belang van de hoge vertegenwoordiger bij de uitvoering van het vredesakkoord, de coördinatie van organisaties die daarmee helpen en als laatste autoriteit bij de interpretatie van annex °10 over de civiele uitvoering van het vredesakkoord.

Verwante resoluties[bewerken]