Resolutie 1124 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1124
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 31 juli 1997
Nr. vergadering 3807
Code S/RES/1124 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Abchazië
Beslissing Verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie tot 31 januari 1998.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Chili CHI Vlag van Costa Rica CRC Vlag van Egypte EGY Vlag van Guinee-Bissau GBS Vlag van Japan JPN
Vlag van Kenia KEN Vlag van Zuid-Korea KOR Vlag van Polen POL Vlag van Portugal POR Vlag van Zweden SWE
Abchazië.
Abchazië.

Resolutie 1124 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 31 juli 1997 door de VN-Veiligheidsraad unaniem aangenomen.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Abchazië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Aan het einde van de jaren 1980 wilde de Abchazische minderheid in Abchazië onafhankelijk worden van Georgië waartoe ze behoorden, terwijl de Georgiërs wel de meerderheid van de bevolking uitmaakten. Die Georgiërs zagen dat niet zitten en in 1992 leidde de situatie tot een gewapend conflict. Daarbij raakte ook Rusland betrokken, dat het voor de Abchazen opnam. Begin 1993 braken zware gevechten uit om de Abchazische hoofdstad Soechoemi die kortstondig waren onderbroken door een staakt-het-vuren.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De UNOMIG-waarnemers en de GOS-vredesmacht hadden veel bijgedragen tot de stabilisatie van de conflictzone in Georgië. De regio Gali bleef echter onveilig door gewapende groepen, misdaad en mijnen. Ten slotte had het GOS zijn vredesmacht verlengd tot 31 juli, maar een verdere verlenging was onzeker.

Handelingen[bewerken]

De onderhandelingen tussen Georgië en de Abchazen waren vastgelopen. De Veiligheidsraad steunde de plannen van de secretaris-generaal om een actievere rol te spelen in de kwestie. Er was een bijeenkomst gepland in Genève om te bepalen in welke gebieden concrete vooruitgang kon worden geboekt. De Raad veroordeelde ook opnieuw de etnische moorden en geweld. Ook bevestigde hij nogmaals het recht dat alle vluchtelingen hadden op terugkeer, dit mocht niet gekoppeld worden aan de politieke status van Abchazië. Verder werd van Abchazië geëist dat dit proces sterk versneld werd.

Het mandaat van de UNOMIG-missie werd verlengd tot 31 januari 1998 maar hing wel af van dat van de GOS-vredesmacht. De secretaris-generaal werd gevraagd drie maanden na aanname van de resolutie te rapporteren over de toestand in Abchazië. Ten slotte zou de Veiligheidsraad de waarnemingsmissie vóór het einde van haar nieuwe mandaat grondig herbekijken.

Verwante resoluties[bewerken]