Resolutie 1117 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1117
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 27 juni 1997
Nr. vergadering 3794
Code S/RES/1117
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Cyprus
Beslissing Verlengde de UNFICYP-vredesmacht tot 31 december.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Een satellietbeeld van Cyprus.
Een satellietbeeld van Cyprus.

Resolutie 1117 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 27 juni 1997.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat in 1964 geweld was uitgebroken tussen de Griekse en Turkse bevolkingsgroep op Cyprus stationeerden de VN de UNFICYP-vredesmacht op het eiland. Die macht wordt sindsdien om het half jaar verlengd. In 1974 bezette Turkije het noorden van Cyprus na een Griekse poging tot staatsgreep. In 1983 werd dat noordelijke deel met Turkse steun van Cyprus afgescheurd. Midden 1990 begon het toetredingsproces van (Grieks) Cyprus tot de Europese Unie maar de EU erkent de Turkse Republiek Noord-Cyprus niet.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Cyprus stemde in met een nieuwe verlenging van de VN-vredesmacht UNFICYP. Intussen bleven de spanningen nabij de VN-bufferzone hoog, ondanks dat het aantal ernstige incidenten de 6 voorbije maanden was afgenomen. Verder zaten de onderhandelingen voor een definitieve oplossing al veel te lang in het slop.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het mandaat van UNFICYP werd verlengd tot 31 december. De 2 partijen in het conflict werden herinnerd aan hun verplichting om geweld tegen de vredesmacht te voorkomen. Er werd ook betreurd dat zij door UNFICYP voorgestelde maatregelen om de spanningen te verminderen tot dusver niet aanvaardden. Verder was er bezorgdheid over de almaar sterkere bewapening op Cyprus en het niet afnemende aantal buitenlandse troepen. De Veiligheidsraad riep op om die als eerste stap terug te trekken en ook het defensiebudget van Cyprus terug te schroeven. De status quo naar een oplossing bleef onaanvaardbaar en er werd opgeroepen zich in te zetten voor onderhandelingen. Ten slotte werd de secretaris-generaal gevraagd tegen 10 december te rapporteren over de uitvoering van deze resolutie.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]