Resolutie 1103 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1103
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 31 maart 1997
Nr. vergadering 3760
Code S/RES/1103
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Bosnische Burgeroorlog
Beslissing Versterkte de UNMIBH-missie in Bosnië en Herzegovina.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Bosnië en Herzegovina: ■Republiek Servië ■Moslim-Kroatische Federatie ■Brčko-district
Bosnië en Herzegovina:
Republiek Servië
Moslim-Kroatische Federatie
Brčko-district

Resolutie 1103 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 31 maart 1997.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bosnische Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarden verschillende deelstaten zich onafhankelijk. Zo ook Bosnië en Herzegovina, waar in 1992 een burgeroorlog ontstond tussen de Bosniakken, Kroaten en Serviërs. Deze oorlog, waarbij etnische zuiveringen plaatsvonden, ging door tot in 1995 vrede werd gesloten. Hierop werd de NAVO-operatie IFOR gestuurd die de uitvoering ervan moest afdwingen. Die werd in 1996 vervangen door SFOR, die op zijn beurt in 2004 werd vervangen door de Europese operatie EUFOR Althea.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het was noodzakelijk dat het raamakkoord voor vrede in Bosnië en Herzegovina werd uitgevoerd, en dan vooral de provisies inzake medewerking met het Joegoslavië-tribunaal. Op 14 februari had het arbitragetribunaal een uitspraak gedaan over het betwiste Brčko-district tussen de twee deelstaten van Bosnië en Herzegovina. (dit werd in 2000 een condominium)

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad autoriseerde de versterking van de VN-Missie in Bosnië en Herzegovina (UNMIBH) met 186 man politie en elf burgers. Alle partijen werden opgeroepen het vredesakkoord uit te voeren en samen te werken met de VN-politiemacht. Ten slotte was het belangrijk dat die UNIPTF samenwerkte met de SFOR; vooral in de regio Brčko.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]