Resolutie 1114 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1114
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 19 juni 1997
Nr. vergadering 3791
Code S/RES/1114
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Albanese Anarchie
Beslissing Beperkte de operatie van de beschermingsmacht tot 45 dagen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Amerikaanse mariniers evacueren hun burgers uit hun ambassade in Tirana.
Amerikaanse mariniers evacueren hun burgers uit hun ambassade in Tirana.

Resolutie 1114 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 19 juni 1997 aangenomen door de VN-Veiligheidsraad met 14 stemmen voor en onthouding van China.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Albanese anarchie van 1997 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Albanië begin 1991 het communisme achter zich liet werd de economie geliberaliseerd. Die economie kwam vervolgens in de greep van een ponzifraudesysteem dat begin 1997 in elkaar stortte. Een groot deel van de Albanese bevolking was haar spaargeld kwijt en kwam op straat tegen de overheid die verantwoordelijk werd gehouden. De situatie ontaardde via gewelddadige oncontroleerbare rellen tot een anarchie in het hele land. Later dat jaar keerde de rust terug na buitenlandse interventies, gevolgd door nieuwe verkiezingen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Een multinationale beschermingsmacht was naar Albanië gestuurd en voerde daar het door de Veiligheidsraad gegeven mandaat uit in nauwe samenwerking met de Albanese autoriteiten. Intussen ging het geweld in Albanië nog steeds verder. Daarom moest de beschermingsmacht gedurende een beperkte periode uitgebreider worden dan was voorzien.

Handelingen[bewerken]

Opnieuw werd al het geweld veroordeeld en riep de Veiligheidsraad op het te stoppen. De landen die bijdroegen aan de beschermingsmacht werd gevraagd hun contingenten ter plaatse te houden. Zij werden geautoriseerd om zich te verzekeren van de veiligheid en bewegingsvrijheid van de macht. Ook werd beslist de operatie te beperken tot 45 dagen vanaf 28 juni.