Resolutie 1098 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1098
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 27 februari 1997
Nr. vergadering 3743
Code S/RES/1098
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Angola
Beslissing Verlengde de UNAVEM III-vredesmacht met 1 maand.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
De vlag van UNITA.

Resolutie 1098 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 27 februari 1997 en verlengde de UNAVEM III-missie in Angola met een maand.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Geschiedenis van Angola voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Angola in 1975 onafhankelijk was geworden van Portugal keerden de verschillende onafhankelijkheidsbewegingen zich tegen elkaar om de macht. Onder meer Zuid-Afrika en Cuba bemoeiden zich in de burgeroorlog, tot ze zich in 1988 terugtrokken. De VN-missie UNAVEM I zag toe op het vertrek van de Cubanen. Een staakt-het-vuren volgde in 1990, en hiervoor werd de UNAVEM II-missie gestuurd. In 1991 werden akkoorden gesloten om democratische verkiezingen te houden die eveneens door UNAVEM II zouden worden waargenomen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De vorming van een regering van nationale eenheid en verzoening liep een tweede keer vertraging op doordat UNITA zich niet aan het vastgelegde tijdsschema hield. Ook andere kwesties hadden vertraging opgelopen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad verlengde het mandaat van de UNAVEM III-missie tot 31 maart. Bij de twee partijen werd aangedrongen snel de openstaande kwesties op te lossen en een regering te vormen. Secretaris-generaal Kofi Annan werd gevraagd hier tegen 20 maart over te rapporteren.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]