Resolutie 1086 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1086
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 5 december 1996
Nr. vergadering 3721
Code S/RES/1086
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Instabiliteit van Haïti
Beslissing Verlengde de UNSMIH-ondersteuningsmissie tot 31 mei 1997.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1996
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Chili Chili · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen
Haïtiaanse vissersboten.
Haïtiaanse vissersboten.

Resolutie 1086 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 5 december 1996, en verlengde de UNSMIH-ondersteuningsmissie in Haïti met een half jaar.

Achtergrond[bewerken]

Na decennia onder dictatoriaal bewind won Jean-Bertrand Aristide in december 1990 de verkiezingen in Haïti. In september 1991 werd hij met een staatsgreep verdreven. Nieuwe verkiezingen werden door de internationale gemeenschap afgeblokt waarna het land in de chaos verzonk. Na Amerikaanse bemiddeling werd Aristide in 1994 in functie hersteld.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

In de voorbije maanden was de veiligheidssituatie in Haïti verbeterd en was de politie er, mede door de UNSMIH-missie, beter geworden. Doch ging die veiligheidssituatie volgens een rapport van secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali op en neer.

Handelingen[bewerken]

Het belang van de politie en het rechtssysteem werden bevestigt. De Veiligheidsraad verlengde een laatste keer het mandaat van UNSMIH, tot 31 mei 1997. De secretaris-generaal werd gevraagd om tegen 31 maart 1997 te rapporteren over de uitvoering van deze resolutie en aanbevelingen te doen over de afslanking van de missie en de vorm van een opvolgende internationale aanwezigheid in Haïti.

Verwante resoluties[bewerken]