Resolutie 1077 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1077
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 22 oktober 1996
Nr. vergadering 3707
Code S/RES/1077
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Abchazië
Beslissing Bepaalde dat het nieuwe VN-kantoor voor de mensenrechten zou deel uitmaken van de UNOMIG-missie.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1996
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Chili Chili · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen
Sukhumi, Abchazië, Georgië.
Sukhumi, Abchazië, Georgië.

Resolutie 1077 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 22 oktober 1996 door de VN-Veiligheidsraad aangenomen met 14 stemmen voor en één onthouding van China.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Abchazië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op het einde van de jaren 1980 wilde de Abchazische minderheid in Abchazië onafhankelijk worden van Georgië waartoe ze behoorden, terwijl de Georgiërs wel de meerderheid van de bevolking uitmaakten. Die Georgiërs zagen dat niet zitten en in 1992 leidde de situatie tot een gewapend conflict. Daarbij raakte ook grote buur Rusland betrokken, die het voor de Abchazen opnam. Begin 1993 braken zware gevechten uit om de Abchazische hoofdstad Soechoemi die kortstondig waren onderbroken door een staakt-het-vuren.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Verwelkomt het rapport en beslist dat het kantoor (voor de mensenrechten in Sukhumi) dat erin vermeld wordt deel zal uitmaken van en geleid worden door UNOMIG.
  2. Vraagt de secretaris-generaal nauw samen te werken met Georgië om de prioriteiten van het programma te bepalen.
  3. Vraagt hem verder de nodige opvolgingsregelingen te treffen met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Verwante resoluties[bewerken]