Resolutie 1054 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1054
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 26 april 1996
Nr. vergadering 3660
Code S/RES/1054
Stemming
voor
13
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Aanslag op de president van Egypte in 1995
Beslissing Legde sancties op tegen Soedan.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1996
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Chili Chili · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen
Egypte (geel), Soedan (rood) en Ethiopië (blauw).
Egypte (geel), Soedan (rood) en Ethiopië (blauw).

Resolutie 1044 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 26 april 1996 aangenomen door de VN-Veiligheidsraad met 13 stemmen voor en de 2 onthoudingen van China en Rusland.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Men was gealarmeerd door de moordaanslag op de president van Egypte in Addis Abeba op 26 juni 1995 en overtuigd dat de verantwoordelijken voor de rechter moesten worden gebracht. De Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) beschouwde die aanslag niet enkel als een aanslag op Ethiopië, maar op heel Afrika. Intussen voldeed Soedan niet aan de vragen van de OAE om verdachten uit te leveren.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad eiste dat Soedan onmiddellijk drie verdachten aan Ethiopië uitleverde en niet langer terreuractiviteiten steunde of terroristen onderdak bood. Volgende maatregelen zouden van kracht worden op 10 mei tot Soedan aan die eisen voldeed. Alle landen moesten het personeel van hun diplomatieke missies in Soedan reduceren en reisbeperkingen opleggen aan leden van de Soedanese overheid of leger. Alle internationale- en regionale organisaties werd gevraagd geen conferenties te houden in Soedan. De landen werd gevraagd binnen de 60 dagen aan de secretaris-generaal te rapporteren welke stappen ze hadden genomen. Die laatste werd gevraagd binnen de 60 dagen te rapporteren over de uitvoering van deze resolutie waarna zou worden bekeken of Soedan aan de eisen had voldaan.

Verwante resoluties[bewerken]