Resolutie 1046 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1046
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 13 februari 1996
Nr. vergadering 3630
Code S/RES/1046
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Onafhankelijkheid van Macedonië
Beslissing Autoriseerde de versterking van UNPREDEP met 50 man.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1996
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Chili Chili · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen
Het treinstation van Skopje, hoofdstad van Macedonië.
Het treinstation van Skopje, hoofdstad van Macedonië.

Resolutie 1046 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem op 13 februari 1996 door de VN-Veiligheidsraad aangenomen.

Achtergrond[bewerken]

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarde onder meer Macedonië zich onafhankelijk. In tegenstelling tot andere delen van Joegoslavië bleef het er vrij rustig, tot 2001, toen Albanese rebellen in het noorden, aan de grens met Kosovo, in opstand kwamen. Daarbij werden langs beide zijden grof geweld gebruikt, en stond het land op de rand van een burgeroorlog. De NAVO en de EU kwamen echter tussen, en dwongen een akkoord af.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Besluit gedurende het lopende mandaat de versterking van UNPREDEP met vijftig militairen te autoriseren om de technische capaciteit te verhogen.
  2. Keurt de creatie van de positie "bevelhebber van UNPREDEP" goed.
  3. Vraagt de secretaris-generaal voor 20 mei aanbevelingen te formuleren over de samenstelling, sterkte en het mandaat van UNPREDEP.
  4. Besluit op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]