Resolutie 1067 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1067
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 26 juli 1996
Nr. vergadering 3683
Code S/RES/1067
Stemming
voor
13
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Neerschieten van 2 burgervliegtuigjes door de Cubaanse luchtmacht.
Beslissing Vroeg de naleving van de internationale regels over burgerluchtvaart.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1996
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Chili Chili · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen
Een gamele boot met Cubaanse vluchtelingen komt aan in Florida (foto: ~1980).

Resolutie 1067 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties met dertien stemmen tegen twee onthoudingen van China en Rusland aangenomen door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 26 juli 1996.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de Cubaanse Revolutie zijn vele Cubanen Cuba ontvlucht naar de Verenigde Staten. Ze doen dat veelal per boot. Een in Miami gebaseerde groep van Cubaanse ballingen, de Brothers to the Rescue, overvliegt met kleine vliegtuigjes de wateren tussen Florida en Cuba om dergelijke boten op te sporen. Eerder had Cuba gewaarschuwd dat boten of vliegtuigen die zijn territoriale wateren of luchtruim schonden zouden worden beschoten. Aldus geschiedde op 24 februari 1996, toen Cubaanse MiG-29's twee Cessna's uit de lucht schoten. Daarbij kwamen vier mensen om het leven[1].

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 februari had de Veiligheidsraad de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) gevraagd het neerschieten van twee burgervliegtuigen door de Cubaanse luchtmacht te onderzoeken en haar bevindingen te rapporteren.

De Raad herinnerde aan de soevereiniteit die alle landen hadden over het luchtruim boven hun grondgebied en territoriale wateren. Zij moesten de principes, regels en standaarden die in het Verdrag inzake de internationale burgerluchtvaart werden bepaald volgen, waaronder de regels voor het onderscheppen van en het gebruik van wapens tegen burgervliegtuigen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het neerschieten van de twee vliegtuigen was een schending van het principe dat geen wapens mogen worden gebruikt tegen vliegtuigen in vlucht en dat de levens van de personen aan boord niet in gevaar mogen worden gebracht. Alle partijen werden opgeroepen de internationale wetten en procedures inzake burgerluchtvaart te respecteren. De ICAO ging een verder onderzoek doen naar de standaarden en praktijken, om een herhaling van het gebeurde in de toekomst te voorkomen.