Resolutie 1074 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1074
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 1 oktober 1996
Nr. vergadering 3700
Code S/RES/1074
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Bosnische Burgeroorlog
Beslissing Hief de strafmaatregelen tegen Joegoslavië op.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1996
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Chili Chili · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen
Bosnië en Herzegovina.
Bosnië en Herzegovina.

Resolutie 1074 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 1 oktober 1996 unaniem goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bosnische Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarden verschillende deelstaten zich onafhankelijk. Zo ook Bosnië en Herzegovina, waar in 1992 een burgeroorlog ontstond tussen de Bosniakken, Kroaten en Serviërs. Deze oorlog, waarbij etnische zuiveringen plaatsvonden, ging door tot in 1995 vrede werd gesloten.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De uitvoering van het vredesakkoord voor Bosnië en Herzegovina was vooruit gegaan. Ook kwam er schot in het proces van de wederzijdse erkenning tussen de landen in ex-Joegoslavië. Het was van belang dat zij hun onderlinge betrekkingen normaliseerden, diplomatieke relaties aanknoopten en meewerkten met het Joegoslavië-tribunaal. In Bosnië en Herzegovina hadden ook verkiezingen plaatsgevonden.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De op 14 september gehouden verkiezingen waren een belangrijke stap in de richting van het vredesakkoord. De (straf)maatregelen waarvan sprake in resolutie 1022 werden daarom meteen opgeheven. Alle partijen werden opgeroepen zich strikt aan het vredesakkoord te houden. In het andere geval zouden maatregelen overwogen worden. Ten slotte werd het comité dat in 1991 met resolutie 724 was opgericht (om toe te zien op het wapenembargo) opgeheven.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]