Resolutie 1292 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1292
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 29 februari 2000
Nr. vergadering 4106
Code S/RES/1292
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict om de Westelijke Sahara
Beslissing Verlengde de MINURSO-missie tot 31 mei.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2000
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Canada Canada · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Mali Mali · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
De Westelijke Sahara (foto: jan 2007).
De Westelijke Sahara (foto: jan 2007).

Resolutie 1292 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 29 februari 2000 unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Begin jaren 1970 ontstond een conflict tussen Spanje, Marokko, Mauritanië en de Westelijke Sahara zelf over de Westelijke Sahara, een gebied dat tot dan in Spaanse handen was. Marokko legitimeerde zijn aanspraak op basis van historische banden met het gebied. Nadat Spanje het gebied opgaf bezette Marokko er twee derde van. Het land is nog steeds in conflict met Polisario dat met steun van Algerije de onafhankelijkheid blijft nastreven. Begin jaren 1990 kwam een plan op tafel om de bevolking van de Westelijke Sahara via een volksraadpleging zelf te laten beslissen over de toekomst van het land. Het was de taak van de VN-missie MINURSO om dat referendum op poten te zetten. Het plan strandde later echter door aanhoudende onenigheid tussen de beide partijen waardoor ook de missie nog steeds ter plaatse is.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Besluit het mandaat van MINURSO te verlengen tot 31 mei.
  2. Steunt het plan van de secretaris-generaal om zijn Speciale Gezant te vragen de partijen te consulteren om hun dispuut snel op te lossen.
  3. Vraagt hem voordat het mandaat afloopt de situatie te beoordelen.
  4. Besluit om op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]