Resolutie 1263 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1263
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 13 september 1999
Nr. vergadering 4044
Code S/RES/1263
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict om de Westelijke Sahara
Beslissing Verlengde de MINURSO-missie tot 14 december.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1999
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Canada Canada · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Slovenië Slovenië
Satellietbeeld van de Westelijke Sahara.
Satellietbeeld van de Westelijke Sahara.

Resolutie 1263 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 13 september 1999.

Achtergrond[bewerken]

Begin jaren 1970 ontstond een conflict tussen Spanje, Marokko, Mauritanië en de Westelijke Sahara zelf over de Westelijke Sahara, een gebied dat tot dan in Spaanse handen was. Marokko legitimeerde zijn aanspraak op basis van historische banden met het gebied. Nadat Spanje het gebied opgaf bezette Marokko er twee derde van. Het land is nog steeds in conflict met Polisario dat met steun van Algerije de onafhankelijkheid blijft nastreven. Begin jaren 1990 kwam een plan op tafel om de bevolking van de Westelijke Sahara via een volksraadpleging zelf te laten beslissen over de toekomst van het land. Het was de taak van de VN-missie MINURSO om dat referendum op poten te zetten. Het plan strandde later echter door aanhoudende onenigheid tussen de beide partijen waardoor ook de missie nog steeds ter plaatse is.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Herinnert aan de vorige resoluties over de Westelijke Sahara.
  • Verwelkomt het rapport van de secretaris-generaal met opmerkingen en aanbevelingen.
  • Verwelkomt ook de hervatting van het identificatieproces van kiezers.
  1. Besluit het mandaat van MINURSO te verlengen tot 14 december om de identificaties te voltooien.
  2. Vraagt secretaris-generaal Kofi Annan om elke 45 dagen te rapporteren over belangrijke ontwikkelingen in verband hiermee.
  3. Vraagt ook tegen het einde van het mandaat een beoordeling te maken van de genomen stappen om het beroepsproces te voltooien, de voorbereiding van de repatriëring van vluchtelingen en het begin van de overgangsperiode.
  4. Besluit om op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]