Resolutie 1273 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1273
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 5 november 1999
Nr. vergadering 4060
Code S/RES/1273
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Congolese burgeroorlog
Beslissing Verlengde het mandaat van de VN-verbindingsofficieren in Congo en omliggende landen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1999
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Canada Canada · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Slovenië Slovenië
Het Grote Merengebied in Afrika met de betrokken landen.
Het Grote Merengebied in Afrika met de betrokken landen.

Resolutie 1273 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 5 november 1999.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Congolese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1994 braken in de Democratische Republiek Congo etnische onlusten uit die onder meer werden veroorzaakt door de vluchtelingenstroom uit de buurlanden Rwanda en Burundi. In 1997 beëindigden rebellen de lange dictatuur van Mobutu en werd Kabila de nieuwe president. In 1998 escaleerde de burgeroorlog toen andere rebellen Kabila probeerden te verjagen. Zij zagen zich gesteund door Rwanda en Oeganda. Toen hij in 2001 omkwam bij een mislukte staatsgreep werd hij opgevolgd door zijn zoon. Onder buitenlandse druk werd afgesproken verkiezingen te houden die plaatsvonden in 2006 en gewonnen werden door Kabila. Intussen zijn nog steeds rebellen actief in het oosten van Congo en blijft de situatie er gespannen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

In de hoofdsteden van de landen die het staakt-het-vuren hadden ondertekend en die samen een militaire commissie hadden opgericht waren VN-verbindingsofficieren geplaatst. Van alle partijen werd verlangd dat ze meewerkten aan een VN-team dat de omstandigheden en voorbereidingen van volgende VN-operaties in de Democratische Republiek Congo respectievelijk moest inschatten en treffen.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad verlengde het mandaat van de verbindingsofficieren tot 15 januari 2000. De secretaris-generaal werd gevraagd met regelmaat te blijven rapporteren over de ontwikkelingen.

Verwante resoluties[bewerken]