Resolutie 1231 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1231
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 11 maart 1999
Nr. vergadering 3986
Code S/RES/1231
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Sierra Leone
Beslissing Verlengde de UNOMSIL-waarnemingsmissie tot 13 juni.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1999
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein Bahrein · Vlag van Canada Canada · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Slovenië Slovenië
De hoofdstad en havenstad Freetown.
De hoofdstad en havenstad Freetown.

Resolutie 1231 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 11 maart 1999.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sierra Leoonse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Sierra Leone waren al jarenlang etnische spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In 1978 werd het een eenpartijstaat met een regering die gekenmerkt werd door corruptie en wanbeheer van onder meer de belangrijke diamantmijnen. Intussen was in buurland Liberia al een bloedige burgeroorlog aan de gang, en in 1991 braken ook in Sierra Leone vijandelijkheden uit. In de volgende jaren kwamen twee junta's aan de macht, waarvan vooral de laatste een schrikbewind voerde. Zij werden eind 1998 met behulp van buitenlandse troepen verjaagd, maar begonnen begin 1999 een bloedige terreurcampagne. Pas in 2002 legden ze de wapens neer.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad:

Handelingen[bewerken]

Het mandaat van de UNOMSIL-waarnemers werd verlengd tot 13 juni. De secretaris-generaal was van plan de missie opnieuw in te zetten in (de hoofdstad) Freetown en het aantal waarnemers op te trekken.

De Veiligheidsraad veroordeelde de wreedheden van de rebellen tegen de bevolking, en vooral tegen vrouwen en kinderen. Ze betreurde ook alle mensenrechtenschendingen tijdens de recente escalatie van het geweld, waaronder de rekrutering van kinderen als soldaten.

Men was erg bezorgd over de steun die die rebellen kregen, zoals wapens en huurlingen; in het bijzonder uit (buurland) Liberia. Liberia en Sierra Leone lieten weten hier iets aan te doen. Intussen gold ook nog steeds het opgelegde wapenembargo.

Verwante resoluties[bewerken]