Resolutie 1268 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1268
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 15 oktober 1999
Nr. vergadering 4052
Code S/RES/1268
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Angola
Beslissing Richtte het VN-kantoor UNOA op.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1999
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Canada Canada · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Slovenië Slovenië
De Angolese hoofdstad Luanda.

Resolutie 1268 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 15 oktober 1999. De resolutie richtte het UNOA-kantoor in Angola op.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Geschiedenis van Angola voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Angola in 1975 onafhankelijk was geworden van Portugal keerden de verschillende onafhankelijkheidsbewegingen zich tegen elkaar om de macht. Onder meer Zuid-Afrika en Cuba bemoeiden zich in de burgeroorlog, tot ze zich in 1988 terugtrokken. De VN-missie UNAVEM I zag toe op het vertrek van de Cubanen. Een staakt-het-vuren volgde in 1990, en hiervoor werd de UNAVEM II-missie gestuurd. In 1991 werden akkoorden gesloten om democratische verkiezingen te houden die eveneens door UNAVEM II zouden worden waargenomen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

UNITA bleef de oorzaak van de impasse in Angola door het niet-naleven van de akkoorden. Blijvende vrede en nationale verzoening waren enkel op vreedzame wijze mogelijk. Men was bezorgd om het effect van de huidige situatie op de bevolking.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad autoriseerde de oprichting van een VN-kantoor in Angola (UNOA) voor een periode van zes maanden, tot 15 april 2000, om te proberen de vrede te herstellen, te helpen met de hulpverlening aan de bevolking en te werken aan de mensenrechten. UNOA zou bestaan uit 30 mensen met ondersteunend personeel. Angola en secretaris-generaal Kofi Annan werden gevraagd zo snel mogelijk een status of forces-akkoord te sluiten en die laatste ook om elke drie maanden te rapporteren met aanbevelingen over bijkomende maatregelen ter promotie van het vredesproces.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]