Resolutie 1226 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1226
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 29 januari 1999
Nr. vergadering 3973
Code S/RES/1226
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Eritrees-Ethiopische Oorlog
Beslissing Riep op een raamakkoord van de OAE te aanvaarden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1999
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië ARG Vlag van Brazilië BRA Vlag van Bahrein BRN Vlag van Canada CAN Vlag van Gabon GAB
Vlag van Gambia GAM Vlag van Maleisië MAS Vlag van Namibië NAM Vlag van Nederland NED Vlag van Slovenië SLO
Eritrea en noord-Ethiopië.
Eritrea en noord-Ethiopië.

Resolutie 1226 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 29 januari 1999.

Achtergrond[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd Eritrea bij Ethiopië gevoegd als een federatie. In 1962 maakte keizer Haile Selassie er een provincie van waarop de Eritrese Onafhankelijkheidsoorlog begon. In 1991 bereikte Eritrea na een volksraadpleging die onafhankelijkheid. Er bleef echter onenigheid over een aantal grensplaatsen. In 1998 leidde een grensincident tot een oorlog waarbij tienduizenden omkwamen. Pas in 2000 werd een akkoord bereikt en een 25 kilometer brede veiligheidszone ingesteld, die door de UNMEE-vredesmacht wordt bewaakt. Een gezamenlijke grenscommissie wees onder meer de stad Badme toe aan Eritrea, maar anno 2009 wordt het gebied nog steeds door Ethiopië bezet.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Er was een reëel risico op een gewapend conflict tussen Ethiopië en Eritrea. Hun gezamenlijk grens werd steeds zwaarder bewapend. Daarmee kwamen alle inspanningen tot verzoening en heropbouw van de voorbije 8 jaren op de helling te staan.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad steunde de bemiddelingspogingen van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) en de beslissing van de secretaris-generaal om een Speciale Gezant te sturen ter ondersteuning.

Het was van belang dat het raamakkoord van de OAE werd aanvaard, zoals Ethiopië al had gedaan, en uitgevoerd werd. Ook Eritrea wilde zich inzetten voor het OAE-proces. Beide partijen werden opgeroepen de spanningen te verminderen, het vertrouwen en de humanitaire situatie te verbeteren en het grensgeschil vreedzaam op te lossen.

Verwante resoluties[bewerken]