Naar inhoud springen

Resolutie 1251 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1251
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 29 juni 1999
Nr. vergadering 4018
Code S/RES/1251
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Cyprus
Beslissing Verlengde de UNFICYP-vredesmacht tot 15 december.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1999
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Canada Canada · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Slovenië Slovenië
Limasol aan de Cypriotische zuidkust en de tweede stad op het eiland.

Resolutie 1251 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 29 juni 1999 met unanimiteit aangenomen door de VN-Veiligheidsraad.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat in 1964 geweld was uitgebroken tussen de Griekse en Turkse bevolkingsgroep op Cyprus stationeerden de VN de UNFICYP-vredesmacht op het eiland. Die macht wordt sindsdien om het half jaar verlengd. In 1974 bezette Turkije het noorden van Cyprus na een Griekse poging tot staatsgreep. In 1983 werd dat noordelijke deel met Turkse steun van Cyprus afgescheurd. Midden 1990 begon het toetredingsproces van (Grieks-)Cyprus tot de Europese Unie maar de EU erkent de Turkse Republiek Noord-Cyprus niet.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De overheid van Cyprus stemde wederom in met een verlenging van UNFICYP. De situatie langs de VN-bufferzone was min of meer stabiel maar beide zijden begonnen elkaar meer en meer te provoceren. Ze werden herinnerd aan het pakket maatregelen van UNFICYP om de incidenten en spanningen te verminderen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad verlengde het mandaat van UNFICYP tot 15 december. De militaire autoriteiten aan beide zijden werden opgeroepen niets te doen dat de spanningen kon doen oplopen en maatregelen te nemen om vertrouwen op te bouwen en de spanningen te verminderen. Bij de Grieks-Cyprioten werd erop aangedrongen dat zij de maatregelen van UNFICYP uit zouden voeren.

Intussen bleven beide zijden hun legers versterken en nam het aantal buitenlandse troepen niet af. Alle partijen werden opgeroepen de defensie-uitgaven en buitenlandse troepen terug te dringen en dan alle troepen en bewapening af te bouwen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]