Resolutie 1271 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1271
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 22 oktober 1999
Nr. vergadering 4056
Code S/RES/1271
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in de Centraal-Afrikaanse Republiek eind jaren 1990
Beslissing Verlengde de MINURCA-vredesmacht tot 15 februari 2000.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1999
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Canada Canada · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Slovenië Slovenië
De Centraal-Afrikaanse Republiek.
De Centraal-Afrikaanse Republiek.

Resolutie 1271 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 22 oktober 1999 en verlengde de vredesmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De periode na de onafhankelijkheid van de Centraal-Afrikaanse Republiek werd gekenmerkt door opeenvolgende staatsgrepen. Begin jaren 1990 werd een meerpartijensysteem gecreëerd en volgden verkiezingen. Eén en ander verliep onregelmatig en de spanningen in het land liepen op. De ongelijke behandeling van officieren leidde in 1996-1997 tot muiterij in het leger. Een slecht bestuur en economische problemen destabiliseerden het land. Er werd een Afrikaanse vredesmacht gestationeerd die in 1998 werd afgelost door een VN-vredesmacht, die in 2000 weer vertrok.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 september waren met succes presidentsverkiezingen gehouden in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Alle politieke fracties in het land bleven samenwerken aan nationale verzoening. Nu vroeg het land om de MINURCA-vredesmacht, waarvan was beslist ze te beëindigen, te verlengen na 15 november.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad besloot het mandaat van MINURCA te verlengen tot 15 februari 2000. De secretaris-generaal stelde voor om de missie in drie stadia af te bouwen. De Centraal-Afrikaanse Republiek werd aangemoedigd nauw samen te werken met de missie om diens bevoegdheden over te dragen aan de lokale veiligheidsdiensten. Het land werd eveneens opgeroepen de hervorming van zijn leger af te ronden. Een kleine missie van de secretaris-generaal in Bangui zou uitmaken hoe de VN na 15 februari 2000 aanwezig konden blijven in de CAR.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]