Resolutie 1244 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1244
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 10 juni 1999
Nr. vergadering 4011
Code S/RES/1244 (Document)
Stemming Voor: 14 Onth.: 1 Tegen: 0
Onderwerp Kosovo
Beslissing Plaatste de provincie onder internationaal bestuur.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1999
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië ARG Vlag van Brazilië BRA Vlag van Bahrein BRN Vlag van Canada CAN Vlag van Gabon GAB
Vlag van Gambia GAM Vlag van Maleisië MAS Vlag van Namibië NAM Vlag van Nederland NED Vlag van Slovenië SLO
Kosovo in Servië en Montenegro.
Kosovo in Servië en Montenegro.

Resolutie 1244 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd met 14 stemmen tegen één onthouding van China aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 10 juni 1999.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kosovaarse Oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen de republiek Joegoslavië begin jaren 1990 uiteenviel, ontstond een bloedige oorlog onder haar voormalige deelrepublieken waarvan de meeste onafhankelijk werden. Eén daarvan was Servië en Montenegro met de zuidelijke provincie Kosovo. Het overgrote deel van de Kosovaarse bevolking bestaat uit Albanezen waardoor de provincie onder Joegoslavië een grote autonomie kende. Die werd in maart 1989 door Servië ingetrokken waarna het verzet tegen Belgrado toenam. In 1996 nam het Kosovaarse Bevrijdingsleger de wapens op. Na internationale tussenkomst kwam Kosovo onder VN-bestuur te staan en in 2008 verklaarde het zich onafhankelijk.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Er was niet voldaan aan vorige resoluties van de Veiligheidsraad over Kosovo, met name de resoluties 1160, 1199, 1203 en 1239.

De Veiligheidsraad wilde de ernstige humanitaire situatie in Kosovo oplossen en zorgen dat alle vluchtelingen veilig konden terugkeren. De raad veroordeelde het geweld tegen de bevolking alsook terreurdaden. Op 6 mei was een principeakkoord bereikt voor een oplossing.

Verder bevestigde de Veiligheidsraad de soevereiniteit en territoriale integriteit van Servië en Montenegro, alsook zijn oproep om aan Kosovo meer autonomie te verlenen.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad besliste dat de politieke oplossing gebaseerd moest zijn op de principes in de bijlagen 1 en 2. De raad eiste dat Servië en Montenegro het geweld en de onderdrukking in Kosovo beëindigde en zich eruit terugtrok. Hij besloot ook tot een internationale aanwezigheid in Kosovo en vroeg de secretaris-generaal een Speciale Vertegenwoordiger aan te stellen om die te coördineren. De lidstaten van de Verenigde Naties en internationale organisaties werden gemachtigd in Kosovo voor de veiligheid te zorgen. Die "aanwezigheid" kreeg onder meer tot taak nieuwe vijandelijkheden te voorkomen, toe te zien op de terugtrekking van Servië en Montenegro, Kosovaars-Albanese groepen te ontwapenen en te zorgen voor een veilige omgeving waarin vluchtelingen konden terugkeren.

De secretaris-generaal werd gemachtigd een burgerlijk bestuur op te zetten om Kosovo tijdelijk te besturen met een grote autonomie binnen Servië en Montenegro. Dat bestuur moest er ook voor zorgen dat Kosovo kon terugkeren naar normale levensomstandigheden, economisch herstel, ondersteuning van de humanitaire hulp, ordehandhaving en terugkeer van vluchtelingen.

De "aanwezigheid" en het burgerlijk bestuur werden opgericht voor een periode van 12 maanden en konden nadien eventueel worden verlengd.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1244 op de Engelstalige Wikisource.