Resolutie 1230 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1230
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 26 februari 1999
Nr. vergadering 3984
Code S/RES/1230
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in de Centraal-Afrikaanse Republiek eind jaren 1990
Beslissing Verlengde de MINURCA-vredesmissie een laatste keer tot 15 november.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1999
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Canada Canada · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Slovenië Slovenië

Resolutie 1230 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 26 februari 1999 en verlengde de vredesmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Achtergrond[bewerken]

De periode na de onafhankelijkheid van de Centraal-Afrikaanse Republiek werd gekenmerkt door opeenvolgende staatsgrepen. Begin jaren 1990 werd een meerpartijensysteem gecreëerd en volgden verkiezingen. Eén en ander verliep onregelmatig en de spanningen in het land liepen op. De ongelijke behandeling van officieren leidde in 1996-1997 tot muiterij in het leger. Een slecht bestuur en economische problemen destabiliseerden het land. Er werd een Afrikaanse vredesmacht gestationeerd die in 1998 werd afgelost door een VN-vredesmacht, die in 2000 weer vertrok.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Op 22 november en 13 december werden vrije en eerlijke parlementsverkiezingen gehouden in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Nu moesten snel de nodige wetten aangenomen worden om het leger van het land te hervormen. De veilige en stabiele omgeving moest worden behouden voor het economisch herstel en voor de presidentsverkiezingen.

Handelingen[bewerken]

Het mandaat van MINURCA werd verlengd tot 15 november. De Veiligheidsraad plande het personeel van die vredesmissie vanaf 15 dagen na de presidentsverkiezingen te beginnen afbouwen en de missie tegen 15 november te beëindigen.

Alle partijen in de Centraal-Afrikaanse Republiek werden opgeroepen uit de politieke impasse te geraken. De overheid werd opgeroepen zo snel mogelijk een verkiezingscommissie aan te stellen om presidentsverkiezingen te organiseren. MINURCA werd geautoriseerd die te ondersteunen. De missie werd verder geautoriseerd om toe te zien op de vernietiging van in beslag genomen wapens.

De overheid van de Centraal-Afrikaanse Republiek werd verder gevraagd zich niet te mengen in buitenlandse conflicten. Haar belangrijkste taken waren economisch herstel en heropbouw.

De secretaris-generaal werd gevraagd te bekijken welke rol de VN konden spelen na de MINURCA-vredesmissie.

Verwante resoluties[bewerken]