Resolutie 1182 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1182
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 14 juli 1998
Nr. vergadering 3905
Code S/RES/1182
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in de Centraal-Afrikaanse Republiek eind jaren 1990
Beslissing Verlengde de MINURCA-vredesmissie tot 25 oktober.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1998
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Slovenië Slovenië · Vlag van Zweden Zweden
Een dorp in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Resolutie 1182 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 14 juli 1998 en verlengde de vredesmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De periode na de onafhankelijkheid van de Centraal-Afrikaanse Republiek werd gekenmerkt door opeenvolgende staatsgrepen. Begin jaren 1990 werd een meerpartijensysteem gecreëerd en volgden verkiezingen. Eén en ander verliep onregelmatig en de spanningen in het land liepen op. De ongelijke behandeling van officieren leidde in 1996-1997 tot muiterij in het leger. Een slecht bestuur en economische problemen destabiliseerden het land. Er werd een Afrikaanse vredesmacht gestationeerd die in 1998 werd afgelost door een VN-vredesmacht, die in 2000 weer vertrok.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De MINURCA-missie was intussen ingezet in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Er moest een veilige en stabiele omgeving worden opgezet waarin vrije en eerlijke verkiezingen konden worden gehouden. Daarvoor was al een verkiezingscommissie aangesteld. Het land moest nu de nodige politieke, economische, sociale en veiligheidshervormingen doorvoeren en blijven samenwerken met de internationale financiële instellingen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De vredesmissie in de Centraal-Afrikaanse Republiek werd verlengd tot 25 oktober. Dat land werd gevraagd zo snel mogelijk met een plan voor de herstructurering van haar leger en de organisatie van verkiezingen te komen. De lidstaten werd gevraagd het land bij dat laatste te helpen, alsook met sociale en economische hervormingen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]