Resolutie 1205 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1205
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 5 november 1998
Nr. vergadering 3939
Code S/RES/1205
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Wapeninspecties in Irak
Beslissing Eiste dat Irak zijn beslissing over medewerking aan de wapeninspecties zou intrekken.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1998
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Slovenië Slovenië · Vlag van Zweden Zweden
Irak.
Irak.

Resolutie 1205 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 5 november 1998 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Golfoorlog (1990-1991) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 2 augustus 1990 viel Irak zijn zuiderbuur Koeweit binnen en bezette dat land. De Veiligheidsraad veroordeelde de inval onmiddellijk en later kregen de lidstaten carte blanche om Koeweit te bevrijden. Eind februari 1991 was die strijd beslecht en legde Irak zich neer bij alle aangenomen VN-resoluties. In 1995 werd met resolutie 986 het olie-voor-voedselprogramma in het leven geroepen om met olie-inkomsten humanitaire hulp aan de Iraakse bevolking te betalen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 31 oktober besloot Irak niet langer mee te werken met de Speciale VN-Commissie, en het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) beperkingen te blijven opleggen. Het land was echter verplicht te voldoen aan zijn verplichtingen onder resolutie 687, en daarvoor was samenwerking met de Speciale Commissie en het IAEA essentieel.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad veroordeelde Iraks beslissing om niet langer mee te werken met de Speciale Commissie en het IAEA en eiste dat die beslissing, alsook die van 5 augustus, onmiddellijk werd ingetrokken. Zolang dat niet gebeurd was konden de provisies die met resolutie 687 waren opgelegd niet herzien worden.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]